Tyksissä otettiin hiljattain käyttöön uusi punkkien levittämän borrelioosin pikatesti, jonka kehittelyyn Turun yliopisto on osallistunut.

– Se on selkäydinnesteestä otettava testi, joka nopeuttaa merkittävästi neuroborrelioosin diagnostista prosessia ja luo siten mahdollisuuden aiempaa nopeampaan hoidon aloitukseen, sanoo Tyksin Infektiotautien vastuualueen johtaja, ylilääkäri Jarmo Oksi.

Myös neuroborrelioosin hoitoon on kehitteillä parannuksia Tyksissä.

Turussa on käynnissä tutkimus, jossa verrataan suonensisäisen antibiootin vaikutusta tablettina annetun antibiootin tehoon.

Potilaiden rekrytoiminen on päättynyt ja seuranta jatkuu tämän vuoden loppuun. Ensi vuoden alussa voidaan analysoida tuloksia.

Samasta aiheesta on tehty tutkimusta jo esimerkiksi Norjassa, jossa todettiin, että suonensisäinen ja tablettimuotoinen antibiootti toimisivat yhtä hyvin.

– Halusimme kuitenkin tehdä oman tutkimuksen, sillä Suomessa on neuroborrelioosia hoidettu aiemmin pääasiassa suonensisäisillä antibiooteilla, sanoo Oksi.

Olisi potilaille ja terveydenhuollolle helpompaa, jos suonensisäinen antibiootti voitaisiin korvata tableteilla.

Borrelioosin tutkijat ovat jo pitkään etsineet rokotetta. Yhdysvalloissa oli jo rokote markkinoilla, mutta se vedettiin pois sivuvaikutusepäilyjen takia.