Yksikin annos Pfizerin ja Astra Zenecan koronarokotetta esti tehokkaasti koronasairauden vakavaa muotoa, uutisoi lääketiedejulkaisu BMJ. Englannissa tehdyn analyysin ennakkotulosten perusteella yksi annos rokotetta esti sairaalahoitoon joutumista 80 prosenttisesti yli 80-vuotiaiden ryhmässä kolmesta neljään viikkoa rokotteen saamisen jälkeen.

Pfizerin rokote vähensi myös yli 70-vuotiaiden kuolemia 85 prosenttia heti ensimmäisen annoksen jälkeen.

Tutkimukset rokotteiden tehosta jatkuvat, mutta nyt saadut tulokset ovat tuoreimmat lupaavat merkit siitä, että rokotteet todella toimivat ja vähentävät vakavia sairastumisia ja kuolemia.

Tuloksista selviää myös, että yksi annos Pfizerin tai Astra Zenecan rokotetta antoi keskimäärin noin 60 prosentin suojan lievääkin koronasairautta vastaan yli 70-vuotiailla 34 päivän aikana. Astra Zenecan rokotteen teho nousi 35 päivän jälkeen 73 prosenttiin, mutta Pfizerin rokotteessa vastaavaa nousua ei tapahtunut, paitsi toisen tehosteannoksen jälkeen, jolloin teho nousi yli 85 prosenttiin.

Vaikka osa yhden rokoteannoksen saaneista sairastui silti koronasairauteen, heidän oireensa olivat lievemmät ja sairaalahoidon ja kuoleman riski olivat merkittävästi vähäisemmät kuin ennen rokotetta.

Osa maista ei ole suositellut Astra Zenecan rokotetta ikäihmisille, mutta nyt saatujen tulosten valossa se näyttää olevan yhtä tehokas yli 70-vuotiailla kuin muutkin nyt tarjolla olevat rokotteet.