Kaksi vuotta sitten alkanut FinnGen -tutkimushanke perustuu poikkeuksellisen laajaan ja avoimeen akateemisten tutkijoiden ja lääkeyritysten väliseen yhteistyöhön. Testialustaksi rakennetaan biopankki, johon kerätään 500 000 suomalaisen genomi- ja terveysdata.

– Kyseessä on kaikkien aikojen laajin Suomessa tehtävä tutkimushanke, kertoo FinnGenin tutkimusjohtaja Aarno Palotie tiedotteessa.

Hankkeen tavoitteena on ymmärtää sairausmekanismeja paremmin geneettisin keinoin, ja tämän avulla kehittää niitä vastaan tehokkaita hoitoja.

FinnGen-hankkeessa pyritään selvittämään, mitkä perimän kohdat juuri meidän väestössämme liittyvät erilaisiin sairausriskeihin, lääkkeiden soveltuvuuteen tai tehoon. Hankkeen valtavan tutkimuksellisen potentiaalin lisäksi tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää myös lääkekehityksessä lääkekohteiden tunnistamiseksi ja priorisoimiseksi.

– Meillä on kerätty terveyden käyttötietoa jo vuosikymmenten ajan, ja Suomessa on myös Pohjois-Karjala -projektin kaltaiset pitkät epidemiologisen tutkimuksen perinteet. Lisäksi olemme kansakuntana ainutlaatuinen. Tietyllä tavalla eristyksissä oleminen on luonut Suomeen aivan omanlaisensa geneettisen ympäristön, Palotie jatkaa.

Palotien mukaan näytteiden saamisessa biopankissa ollaan määrän suhteen aikataulua edellä; reilut 300 000 suomalaista osallistuu jo tutkimukseen.

Näytteitä kerätään kuuden vuoden ajan, ja itse FinnGen on määritelty 10 vuoden mittaiseksi hankkeeksi.

Lue myös: