Microsoftin perustaja, filantrooppi Bill Gates ei usko, että yksikään lääkeyhtiö pystyy hakemaan koronavirusrokotteelleen myyntilupaa Yhdysvalloissa ennen marraskuuta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupaili elokuussa, että rokote voisi ehkä valmistua jo Yhdysvaltain presidentinvaaleihin mennessä. Vaalit pidetään 3. marraskuuta.

Gates uskoo, että ensimmäinen mahdollinen ajankohta on pikemminkin joulu–tammikuu. Hän puhui asiasta CNBC:n haastattelussa.

Miljardööri Gates on viime vuodet omistautunut hyväntekeväisyystyölle. Bill ja Melinda Gatesin säätiö muun muassa rokottaa lapsia kehitysmaissa ja työskentelee sanitaation parissa.

– Ainoa rokote, joka voisi hakea hätälupaa lokakuun loppuun mennessä, jos kaikki menisi täydellisesti, olisi Pfizerin, Gates arvioi.

Hän sanoo, että myös Modernan ja Astra Zenecan rokotteet ovat pärjänneet hyvin ensimmäisen ja toisen faasin eli vaiheen kliinisissä kokeissa, mitä hän pitää lupaavana.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla kertoi CNBC:lle maanantaina, että yhtiön koronavirusrokote voitaisiin jakaa amerikkalaisille jo ennen vuoden loppua, jos se todetaan turvalliseksi ja tehokkaaksi.

Seattlessa päämajaansa pitävä Bill ja Melinda Gatesin säätiö on lahjoittanut 250 miljoonaa dollaria koronaviruksen vastaiseen työhön, muun muassa diagnostiikka- ja rokotekehitykseen.

New York Timesin mukaan Gates on myös henkilökohtaisesti lobannut amerikkalaisia politiikkoja sekä edustajainhuoneessa että kongressissa siitä, että Yhdysvallat auttaisi köyhien maiden kansalaisia saamaan koronavirusrokotteen. Esityksen hintalappu on neljä miljardia dollaria.

Bill Gates on Forbesin ylläpitämän listan mukaan maailman toiseksi rikkain ihminen. Amerikkalaislehti arvioi hänen omaisuutensa suuruudeksi 98 miljardia dollaria.

Euroopassa EU on varannut jäsenmailleen vähintään 300 miljoonaa rokoteannosta ruotsalais-englantilaiselta Astra Zenecalta.

Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto jatkavat koronavirusrokotteen testaamista. Rokotteen testaaminen keskeytettiin viime viikolla, kun yksi koehenkilöistä sairastui selittämättömästi. Sairastuminen tapahtui Britanniassa. Britannian viranomaiset ovat kuitenkin suositelleet testauksen jatkamista.