Presidenttiehdokas Joe Bidenin vävy Howard Krein on ehdokkaan kampanja epävirallinen neuvonantaja koronaepidemian torjunnassa. Hän kuuluu ryhmään, joka Bloombergin ja New York Timesin mukaan on keskustellut keväästä asti päivittäin Bidenin kanssa reagoinnista covid-19-epidemiaan.

Samanaikaisesti Krein on lääketieteellisenä johtajana veljensä Steven Kreinin perustamassa sijoitusyhtiössä, joka on panostanut tähän mennessä noin miljoona dollaria yrityksiin, jotka liittyvät pandemian pysäyttämiseen, kertoo Politico-lehti.

Kreinien yhtiö StartUp Health ilmoitti keväällä investoivansa yhteensä miljoona dollaria kymmeneen koronaepidemiaan keskittyvään startupiin.

Politicon mukaan Howard Kreinin kaksoisrooli voi aiheuttaa Bidenin hallinnolle eturistiriidan, sillä koronaepidemian torjunnassa liikkuu paljon rahaa tämä vuonna ja tulevana vuonna vielä lisää. Koronaepidemian aikana Yhdysvaltain liittovaltio esimerkiksi on ohjannut yrityksille kymmeniä miljardeja dollareita koronan aiheuttamiin kuluihin, kuten testaamiseen ja koronarokotetutkimuksiin, eikä loppua näy.

Pää- ja niskakirurgin koulutuksen saaneen Kreinin edustama, vuonna 2011 perustettu firma lukeutui jo presidentti Barack Obaman kaudella Valkoisen talon neuvonantajiin terveyspolitiikassa.

Politicon haastattelemat asiantuntijat olivat sitä mieltä, että pelkkä yhteys henkilöön, jolla on yhteys presidenttiin, voi tasoittaa startupin tietä sen tarjotessa palveluksiaan terveydenhuollolle.