Omikronin uusi alamuunnos BA.2-virus ei näytä olevan niin vaaraton versio kuin olemme toivoneet. Japanilaisten laboratoriotutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että BA.2 aiheuttaa vakavampaa koronatautia kuin perus-omikron.
Lisäksi BA.2 leviää nopeammin kuin omikronin aiempi versio, kertoo CNN. Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan BA.2 tarttuu noin 30 prosenttia helpommin kuin perus-omikron.
Japanilaiset löysivät vielä yhden harmin aiheen: BA.2-virusversio on vastustuskykyinen osalle lääkkeistä, joita on käytetty omikronin aiheuttamissa infektioissa. Tällaiseksi mainitaan ainakin sotrovimabi, jota myydään kauppanimellä Xevudy.
Se on GSK:n ja Vir Biotechnologyn kehittämä monoklonaalinen vasta-aine, jota käytetään hoitamaan koronan vakavaa muotoa.
Tutkimuksesta julkaistiin viime viikolla bioRxiv-palvelimella vertaisarvioimaton tutkimustulos eli kyseessä on preprint-tutkimus, jossa käytettyjen menetelmien laatua tiedeyhteisö ei ole vielä punninnut.
Tulos voi siis olla myös virheellinen.
Ristiriitaisia todisteita BA.2:n vaarallisuudesta
Yhdysvalloissa terveysvirasto CDC:n (The Centers for Disease Control and Prevention) johtaja Rochelle Walensky ei vielä pidä todistettuna, että BA.2-variantti olisi edeltäjäänsä selvästi huolestuttavampi.
”Ei ole todisteita siitä, että BA.2. olisi vakavampi kuin omikronin aiempi muoto BA.1, mutta CDC jatkaa variantin seurantaa”, hän sanoi CNN:llä.
Havainnot BA.2:n kyvystä aiheuttaa vakavampaa koronainfektiota ovat ristiriitaiset, sillä sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä on laskussa niissäkin maissa, joissa BA.2 on saamassa jalansijaa, esimerkkinä Etelä-Afrikka ja Iso-Britannia.
Maailman terveysjärjestö WHO on kiinnittänyt kuitenkin huomiota siihen, että BA.2:n hallitsemassa Tanskassa koronatartuntoja koronakuolemat ja sairaanhoitoisuus ovat lisääntyneet.
Varas-omikron piilottelee PCR-testiltä
Japanilaistutkimuksen johtaja Kei Sato Tokion yliopistosta kertoi CNN:lle, että tutkijat kutsuvat BA.2-versiot ”varas-omikroniksi”, koska se erotu PCR-testissä samalla tavalla kuin perus-omikron. BA.2-omikronmuunnoksen esiin saaminen vaatii laboratorioilta ylimääräisiä ponnisteluja.
Saton mukaan monissa maissa on nyt kiireesti hankittava käyttöön menetelmä, jolla BA.2 havaitaan koronatesteistä.
”Pitäisi alkaa etsiä kreikkalaisista aakkosista uutta kirjainta.”
”Näyttää siltä, että meidän pitäisi alkaa etsiä kreikkalaisista aakkosista uutta kirjainta”, sanoo Deborah Fuller Washingtonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.
Hän tarkoittaa, että omikronin alamuoto BA.2 saattaa osoittautuakin aivan uudeksi koronaviruksen variantiksi.
Vaikka BA.2-virusversiota eivät näytä hidastavan aiemmin sairastetut alpha- ja delta-muunnokset, niin hyvä uutinen on, että hiljattain perus-omikronin sairastaminen yhdistettynä koronarokotuksiin antaa jossain määrin suojaa tältä uudelta tulokkaalta.
”Sitä paitsi immuunijärjestelmämme kehittyy myös kaiken aikaa ja oppii vastustamaan näitä viruksia", Fuller sanoo.
Kisa virusta vastaan on yhä kesken, joten hänen mukaansa vielä ei ole aika luopua kasvomaskeista.