Työmarkkinajärjestöt antavat kriittistä palautetta oikeusministeri, hallituspuolue rkp:n puheenjohtajalle Anna-Maja Henrikssonille, joka otti viikonloppuna kantaa hoitajien palkkoihin ja hoitoalan houkuttelevuuteen.

Henriksson väläytti Iltalehden haastattelussa nelipäiväistä työviikkoa yhtenä mahdollisuutena lisätä hoitajien jaksamista ja alan houkuttelevuutta. Samalla hän nosti esiin tarpeen korottaa hoitajien palkkatasoa.

”Kun puhutaan hoitajien palkoista, on löydettävä ratkaisuja, jotka vaikuttavat siihen, että tässä maassa halutaan tehdä hoito- ja hoivatyötä”, Henriksson sanoi lisäten, että palkan pitää olla kilpailukykyinen.

Poliitikot ja politiikka pysykööt poissa työmarkkinapöydistä, kuuluu palaute Henrikssonille niin työntekijä- kuin työnantajapuolelta.

”Palkat ja muut ehdot sovitaan työmarkkinaparttien välillä. RKP varmaan tietää tämänkin”, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tviittaa lehtijuttuun viitaten.

”RKP:n kannattaa nyt upottaa nämä ajatukset syvälle Ankkalampeen ennen kun tulee lisää vahinkoa työmarkkinoille.Tästä ei tule muuta kun sutta ja sekundaa”, hän jatkaa.

Fjäderin jälkimmäinen viesti on vastaus Akavan työmarkkinajohtajan Katarina Murton tviittiin. Hän huomauttaa seurauksista, joita Henrikssonin idean toteuttamisella olisi.

”Nyt varmaan RKP keksii ratkaisut, miten löytyy rahaa kaikille muillekin aloille ja ammattiryhmille sekä ratkaisuja kaikkien muidenkin alojen työaikajärjestelmiin. Palkoista ja työehdoista sovitaan työmarkkinapöydissä,eikä poliitikkojen kannata sekaantua”, Murto kirjoittaa.

Myös palvelualan työnantajajärjestö Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ottaa kantaa.

”Vuoden 2007 Sari Sairaanhoitaja -sekoilun jälkeen on vaikea uskoa, että mikään puolue lähtisi enää rakentamaan vaaliteemojaan TES-kierroksen ympärille. Toivottavasti nämä ’avaukset’ jäävät suutariksi.”

Julkisten alojen koulutettuja työntekijöitä edustavan JUKO ry:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren korostaa, että tässä asiassa palkansaajien ja työnantajien ajattelu on yhtäläistä.

”Edes julkisella sektorilla palkankorotusten kohdentaminen ei ole poliitikkojen asia. Populismin vuoksi uhkana on palkkaneuvottelujen vaarantuminen.”

Hän liittää Henrikssonin avauksen lähestyviin aluevaaleihin ja pelkää, että populistiset vaaliheitot sotkevat samaan aikaan käytävät palkkaneuvottelut.

Lue seuraavaksi: