Terveys- ja hoivapalveluyhtiö Attendo antoi myöhään tiistai-iltana tulosvaroituksen. Yhtiö käynnistää myös toimintaohjelman luodakseen paremman tasapainon uusien hoiva- ja palvelukotien avaamisen ja käytössä olevien yksiköiden käyttöasteen ylläpitämisen välillä.

Yhtiö odottaa markkinoiden odotuksia heikompaa tulosta pääasiassa Suomen uusien asukaspaikkojen myynnin alhaisemman kasvun takia.

Attendo arvioi koko konsernin liikevoiton (EBITA) olevan noin 120 miljoonaa Ruotsin kruunua vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä. Toisen kvartaalin ennuste heijastaa jatkuvaa tulostasoa (run-rate) eikä sisällä kertaluonteisia eriä.

Toimitusjohtaja Martin Tivéus kertoi myös yhtiön palkkaavan uuden liiketoiminta-alueen ja uuden talousjohtajan Suomeen. Lisäksi yhtiö vähentää edelleen uusien hoiva- ja palvelukotien määrää. Viimeisen vuosikymmenen aikana yhtiö on perustanut yli 10 000 uutta asukaspaikkaa Suomessa, ja kasvustrategia on lisännyt vauhtia entisestään. Kasvuvauhti on kuitenkin aiheuttanut myös negatiivisia vaikutuksia.

– On suuri pettymys, että meidän on uudelleen säädettävä ennusteitamme. Analyysi- ja ennustuskykymme Suomessa on ollut selvästi epätyydyttävä, ja on selvää, että kasvustrategiamme Suomessa on ollut liian aggressiivinen. Yhdistettynä ennakoitua alhaisempaan myynnin kasvuun ja Suomen hoiva-alan yleiseen tilanteeseen laajentumisella on suuri vaikutus Attendon kannattavuuteen. Saadaksemme ongelmat hallintaamme käynnistämme nyt voimallisen toimintaohjelman, Tivéus sanoo tiedotteessa.

Maaliskuussa Attendo ilmoitti kustannusten kasvavan Suomessa noin 200 miljoonalla kruunulla vuodessa. Syynä on pääasiassa työntekijöiden määrän kasvu, jolla vastataan Suomen hoivakriisin seurauksena tulleisiin uusiin viranomaisten vaatimuksiin. Lisäksi vaikutusta on yhtiön mukaan toimilla, joilla yhtiö pyrkii vahvistamaan mainettaan johtavana ikäihmisten hoivapalvelujen tarjoajana Suomessa.