Koronarokotetta kehittävän AstraZenecan rokotetesteissä on tapahtunut virhe rokotteiden annostuksessa. Yhtiö on myöntänyt virheen, ja sen mukaan erot valmistusprosesseissa ovat aiheuttaneet erot rokoteannoksissa, joita testihenkilöille on annettu. Sen vuoksi osa koehenkilöistä on saanut puolikkaan rokoteannoksen kokonaisen annoksen sijasta.

AstraZeneca kertoo kuitenkin keskustelleensa lääkeviranomaisten kanssa tilanteesta asian käytyä ilmi, ja yhtiö jatkoi keskustelujen perusteella testejä. Yhtiö aikoo jatkaa testitulosten analysointia.

Maanantaina yhtiö kertoi sen koronarokotetestien osoittaneen rokotteen tehon olevan keskimäärin 70 prosenttia ja jopa 90 prosenttia.

Yhtiö todennäköisesti toteuttaa ylimääräisen globaalin rokotetutkimuksen tutkiakseen koronarokotteensa tehoa. Aiemmassa tutkimuksessa vahingossa annettu puolikas rokoteannos vaikutti tehoavan paremmin.

– Tarvitsemme kuitenkin lisätutkimuksen asian vahvistamiseksi”, toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoo uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Soriot ei odota lisätutkimuksen vaikuttavan rokotteen hyväksymiseen EU:ssa.