AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuussa, kun nykyiset Vaxzevria-rokotteet vanhenevat 30.11.2021, kertoo THL. Tämän jälkeen rokotetta ei enää hankita Suomeen. Ennen vanhenemista rokotetta voidaan yhä käyttää aiempaan tapaan toisiin ja kolmansiin rokoteannoksiin. Tällä hetkellä Astra Zenecan rokotetta tarjotaan vain yli 65-vuotiaille. Vaxzevria on adenovirusvektorirokote.

”AstraZenecan Vaxzevriaa ei tarjota enää ensi viikosta alkaen ensimmäisenä rokotteena, koska tätä samaa rokotevalmistetta ei voida vanhenevan rokote-erän takia tarjota enää kuuden viikon kuluttua tarvittavaan toiseen annokseen”, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo tiedotteessa.

Jansseninkaan rokotetta ei pääsääntöisesti anneta alle 65-vuotilaille

Lokakuun viimeisestä viikosta alkaen Astra Zenecan sijaan voidaan tarjota Janssenin adenovirusvektorirokotetta kansallisen suosituksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Rokotetta voidaan tarjota myös niille 18–64-vuotiaille, joille ei voida lääketieteellisistä syistä antaa mRNA-rokotetta.

”mRNA-rokote sopii hyvin lähes kaikille. Sellaisissa harvinaisissa tapauksissa, joissa mRNA-rokotteen ottanut on saanut anafylaktisen reaktion rokotteesta tai jostain sen ainesosasta, ei toista annosta voida antaa mRNA-rokotteella. Tällöin onkin käytettävä adenovirusvektorirokotetta”, Kontio kertoo.

Janssenin kohdalla on samat turvallisuusnäkökulmat kuin Astra Zenecan valmisteella: myöskään Janssenia ei varovaisuusperiaatteen mukaisesti tarjota alle 65-vuotiaille hyvin harvinaisen verisuonitukosriskin vuoksi.

”Suomeen saapuu tällä hetkellä eniten Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, joka on mRNA-rokote. Suurimmalle osalle väestöstä tarjotaan vastedes ensisijaisesti tätä rokotetta. Jos yli 65-vuotias ei kuitenkaan halua ottaa mRNA-rokotetta, voidaan hänelle tarjota Janssenin adenovirusvektorirokotetta”, Kontio sanoo.

Suojatehot ovat hyvin samanlaiset

Janssenin rokote on hyvin samanlainen suojateholtaan kuin Astra Zenecan rokote. Sillä on tällä hetkellä myyntilupa yhden rokoteannoksen perussarjalle, mutta tutkimuksia kahden rokotteen sarjasta on jo tehty. Valmistaja on parhaillaan hakemassa lääkeviranomaiselta myyntilupaa tehosteannoksen käytölle, sillä yhden annoksen suojateho hiipuu kuten muillakin koronarokotteilla.

THL suositteleekin myös Janssenilla aloitetussa rokotussarjassa toistaiseksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen.

THL on ohjeistanut kuntia ja sairaanhoitopiirejä Astra Zenecan rokotteen käytön loppumisesta. THL:n verkkosivuja päivitetään valmisteiden osalta mahdollisimman pian.

Lue seuraavaksi: