Itävallan viranomainen keskeytti yhden Astra Zenecan koronarokote-erän käytön sen jälkeen, kun kahdella tästä erästä rokotuksen saaneella ilmoitettiin veritulpista. Näistä toinen henkilö menehtyi, toinen on toipumassa. Maaliskuun 9. päivään mennessä samasta rokote-erästä oli ilmoitettu kaksi muutakin veritulppiin liittyvää tapausta, kertoo Fimea.

Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rokote olisi aiheuttanut nämä haitat. Sama rokote-erä, jossa on miljoona annosta, on ollut käytössä 17 EU-maassa. Kyseinen rokote-erä ei ole ollut käytössä Suomessa. Vaikka laatuun liittyvä poikkeama tässä rokote-erässä on epätodennäköistä, tämäkin asia tutkitaan.

Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi tähän kyseiseen rokote-erään liittyviä tapauksia sekä laajemminkin veritulppiin liittyviä ilmoituksia. Tämän hetkisen tiedon mukaan veritulppatapaukset eivät ole rokotetuilla sen yleisempiä kuin rokottamattomilla. EU:ssa on ilmoitettu 22 veritulppatapausta noin kolmella miljoonalla COVID-19 Vaccine Astra Zenecan rokotteen saaneella.

Fimean mukaan EMA tiedottaa arvioinnin etenemisestä jatkossa lisää.

Lue myös: