Lääkeyhtiö Astra Zenecan koronaviruksen aiheuttamaa Covid-19-tautia torjuva rokote eli niin kutsuttu Oxfordin rokote on saanut käyttöhyväksynnän Britanniassa. Britannia on ensimmäinen maa, joka hyväksyy Astra Zenecan koronarokotteen käyttöön.

Lupa tuli nopeutetulla menettelyllä, joka on mahdollinen esimerkiksi kansanterveyttä uhkaavan pandemian tapauksessa. Rokotukset voivat alkaa yhtiön mukaan pian vuodenvaihteen jälkeen, sillä ensimmäiset annokset tulevat toimitettaviksi jo tänään.

Britannian lääkelupavirasto MHRA hyväksyi rokotteen yli 18-vuotiaille annettavaksi. Rokote on testeissä todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi pahaoireista Covid-19-tautia vastaan. Aiemmin yhtiö on kertonut, että rokotteen keskimääräinen teho taudin estämisessä on ollut 70 prosenttia, eikä vakavia tautitapauksia havaittu rokotetuilla lainkaan. Vakavia sivuvaikutuksia rokotteesta ei ole ihmiskokeissa havaittu.

Rokote annetaan kahtena pistoksena, joiden välissä on Astra Zenecan mukaan 4– 12 viikkoa.

Astra Zeneca on sopinut Britannian hallituksen kanssa jopa 100 miljoonan rokoteannoksen toimituksista. Ensi vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana yhtiö aikoo toimittaa maahan miljoonia annoksia rokotetta. Britannian rokoteasioista vastaava komitea aikoo ohjeistaa, missä järjestyksessä ihmisiä aletaan maassa rokottaa, alkaen riskiryhmistä.

Yhtiö tavoittelee ensi vuoden aikana jopa kolmen miljardin vuosittaisen rokoteannoksen tuotantovauhtia, minkä edellytyksenä ovat eri maiden lupahyväksynnät.

Astra Zenecan kanssa rokotteen ovat kehittäneet Oxfordin yliopisto ja sen tytäryhtiö Vaccitech.

Astra Zeneca odottaa rokotteen toimivan myös Britanniassa levinnyttä koronaviruksen muuntunutta kantaa vastaan.

Aiemmin Britanniassa on hyväksytty käyttöön Pfizerin ja Biontechin kehittämä koronavirusrokote, jolla on rokotettu maassa jo satojatuhansia ihmisiä, maan hallitus tiedottaa. Hallinnon mukaan Astra Zenecan rokotteen saamiseksi nopeasti käyttöön on tehty mittavat etukäteisjärjestelyt.