Apteekkien asiakasmäärät ovat koronaviruksen vuoksi nousseet 30–50 prosenttia normaalista, ja yksittäiset tuotteet ovat tilapäisesti loppu. Viime päivinä pulaa on ollut astmalääkkeistä sekä kuume- ja kipulääkkeistä.

Erityisesti pula on Ventolinesta, joka on avaava astmalääke ja Flixotidesta, joka on hoitava astmalääke.

– Häiriöt kyseisten astmalääkkeiden saannissa ovat tilapäisiä. Lääkkeitä on, mutta niiden toimittaminen tukuista kestää muutamia päiviä. Jos kyseisiä lääkkeitä ei saa apteekeista, niille löytyy korvaavia valmisteita, kertoo Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandlerin mukaan vain muutaman yksittäisen tuotteen kysyntä on ollut niin kova, että kaikki pakkaukset on myyty.

– Yrityksillä on yleensä astmalääkkeissä reilun kuukauden velvoitevarasto. Nyt kuitenkin asiakkaiden määrä on kasvanut valtavasti lyhyen ajan sisällä. Siitä on seurannut se, että apteekit ovat tilanneet lääkkeitä puolta enemmän kuin normaalisti, ja tukun kapasiteetti on tosi kovilla.

Sandlerin mukaan tukussa on on vielä useiden kuukausien varmuusvarasto.

– Lääketoimitukset ulkomailta toimitukset jatkuvat normaalisti. Meillä Suomessa on poikkeuksellisen hyvä tilanne, koska meillä on kuuden kuukauden velvoitevarastointilaki. Parasetamoliakin on puoleksi vuodeksi varastoissa.

Sandlerin mukaan lääkkeiden verkkotilausten määrä on kasvanut hurjasti viime päivinä, mikä on vähentänyt fyysistä asioimista apteekeissa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.