Krooninen keuhkosairaus lisää riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Astmaatikot kuuluvat automaattisesti riskiryhmään, mutta uuden tiedon mukaan esimerkiksi hoitotasapainossa oleva astma on melko vähäinen riskitekijä koronaviruksessa, toisin kuin influenssassa.

Jos astma on hyvässä hoitotasapainossa ja keuhkot toimivat normaalisti, riski ei ole yhtä suuri kuin henkilöllä, jonka keuhkojen toimintakyky on alentunut esimerkiksi keuhkoahtaumataudin, bronkiektasian tai keuhkojensiirron vuoksi. Suurin osa todetuista infektioista on toistaiseksi ollut kuitenkin lieviä myös kroonista keuhkosairautta sairastavilla. Uniapneaa sairastavia ei ole listattu riskiryhmien joukkoon.

Keuhkoterveysjärjestö Filha muistuttaa, että jokaisen kroonisesti keuhkosairaan olisi koronaepidemian aikana erittäin tärkeää huolehtia keuhkosairaudestaan mahdollisimman hyvin ja käyttää lääkkeitä kuten ne on määrätty. Jos näissä on epäselvyyttä, tulee olla yhteydessä hoitavaan tahoon. Mikäli on saanut ohjeet limantyhjennyksiin tai vastaaviin ei-lääkkeellisiin hoitokeinoihin, on nämä nyt hyvä ottaa käyttöön, jos niistä ei ole vielä muodostunut rutiinia.

– Liikunta hoitaa niin keuhkoja kuin ihmistä kokonaisvaltaisesti, joten kotijumppa ja yleisten rajoitusten mukainen ulkoliikunta on myös hyödyksi, sanoo asiantuntijaylilääkäri Tuuli Heinikari Keuhkoterveysjärjestö Filhasta.

Astmaatikon on koronavirusepidemian aikana erityisen tärkeää huolehtia astman hyvästä tasapainosta ja astmalääkityksen säännöllisestä käytöstä lääkärin määräyksen mukaan. Astmaatikon ei tule omin päin tauottaa säännöllistä astmalääkitystään. On syytä käydä läpi omahoito-ohjeet ja lisätä tarvittaessa hoitavaa lääkitystä. Avaava oirelääke on myös hyvä olla aina saatavilla ja myös astman ei-lääkkeelliseen hoitoon on hyvä panostaa.

Siitepölykausi on taas alkanut, joka osaltaan voi vaikuttaa astmaatikon oireiluun. Jo nyt osa allergikoista voi saada oireita. Mahdollisimman hyvä yleisvointi on hyvä lähtökohta, jos sattuu sairastumaan koronavirukseen.

Allergikko voi varautua siitepölykauteen hankkimalla allergialääkkeet valmiiksi kotiinsa. Nyt on oikea aika aloittaa kortisonia sisältävän nenäsuihkeen päivittäinen käyttö. Nenä kannattaa myös huuhdella esimerkiksi nenäkannulla joka päivä. Tällöin nenälääkkeet imeytyvät paremmin nenän limakalvoilta. On hyvä varautua siitepölykauteen ostamalla valmiiksi antihistamiinia ja silmätipoilla, mikäli niitä oireisiin tarvitsee.

Tupakointi on virusinfektioiden riskitekijä, myös uuden COVID-19 -viruksen. Se lisää riskiä sairastua, hidastaa taudista paranemista ja todennäköisesti lisää myös pysyvien jälkien muodostumista.

Erityisen haastava tilanne tupakoitsijan kannalta on silloin, jos tupakoi päivittäin, keuhkoissa on jo tupakoinnin aiheuttamia vaurioita ja vielä altistuu koronavirukselle. Tässä tilanteessa olisi tärkeää lopettaa tupakointi ja huolehtia mahdollisen keuhkosairauden lääkityksestä ja tarvittaessa sen tehostamisesta.

Nuuskaaja vie sormet suuhun useita kertoja päivässä nuuskapussia suuhun laittaessaan ja suusta pois ottaessaan. Erityisesti koronavirusepidemian aikana tulee huolehtia käsien pesusta ennen ja jälkeen nuuskapussien käsittelyn, ettei sairastuta itseään tai muita. Kasvojen koskettelu ja nuuskapussien poistamisen jälkeinen puutteellinen käsihygienia lisäävät tartuntariskiä. Käsien välityksellä tautia aiheuttavat mikrobit voivat siirtyä suusta muille pinnoille.