Eri asiantuntijoiden mukaan kolmen viikon sulkutoimet eivät riitä koronatartuntojen painamiseen alas Suomessa.

Sanna Marinin hallitus ilmoitti viime viikon torstaina maaliskuisesta kolmen viikon sulusta Suomessa koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisalueilla. Sulkuajan toimiin kuuluvat hallituksen aiemmin tehdyn toimintasuunnitelman tason 2 toimet sekä niiden lisäksi ravintoloiden sulku, etäopetus peruskoulun yläluokilla ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen.

Dosentti Pirta Hotulainen lääketieteellisestä tutkimuslaitos Minervasta arvioi, että toimilla saavutetaan vain lyhyt helpotus sairaaloiden tilanteeseen.

– Arvioin että näillä toimilla saadaan lyhyt helpotus sairaaloiden tilanteeseen, mutta vain lyhyt helpotus, hän kirjoittaa Twitterissä julkaisemassaan analyysissä.

Hotulaisen mukaan paras apu olisi toimien lisääminen.

– Sulkua emme voi aikaistaa. Toimia voimme lisätä, tämä olisi paras apu. Myös sulun kestoa voi lisätä. Jos itse päättäisin, vetäisin kolme viikkoa "täysillä" eli samat toimet kuin viime keväänä ja kaikki yrittäisi vetää kontaktit ihan minimiin.

Samoilla linjoilla on emeritusprofessori Matti Jantunen, jonka mukaan tartuntojen määrä saadaan kolmessa viikossa taitettua alaspäin, mutta korona on kaikkea muuta kuin ohi. Hän korostaa Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa, että pelkkä lockdown ei riitä, jos rajavalvontaa ei saada pitäväksi.

– Nyt on korkea aika varmistaa, ettei rajan yli pääse testaamattomia tai rokottamattomia ihmisiä, hän sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa todettiin lauantaina 645 uutta koronatartuntaa.