Terveystaloustieteen päivässä kysyttiin paneelikeskusteluun osallistuneilta asiantuntijoilta, mikä on ollut tähän mennessä se hetki, jolloin koronatilanne on kaikista eniten huolestuttanut tai pelottanut heitä.

Vastauksissa kuvastuu hyvin kevään tunnelma, kun uusi virus lähti leviämään yllättävän nopeasti.

Vaikutukset. Taloustieteen professori Roope Uusitalo miettii viruksen yhteiskunnallisia seurauksia. OUTI JÄRVINEN

Roope Uusitalo, professori, Helsingin yliopisto

– Tiedän, että minulle se hetki oli eräs yö huhti-toukokuussa, kun aloin laskea auki epidemiatilannetta, eli sitä, kauanko epidemia kestää ja miten vakava siitä tulee. Sinä yönä enää nukkunut sen jälkeenkään, kun laskelmat olivat valmiit. Kaikki laskelmat olivat aivan kammottavia. Onneksi voin nyt todeta, että ne menivät ihan pieleen. Esimerkiksi kesä ja rajoitustoimet auttoivat. Muuten eläisimme nyt erittäin kurjaa aikaa Suomen historiassa.

Tuija Leino, ylilääkäri THL

– Huolestuttavin hetki on varmaan ollut se, kun tajusimme, että koronaa voivat levittää myös oireettomat tai ne, joilla oireet eivät vielä ole alkaneet. Se on oikeastaan se kysymys, joka ratkaisee, tuleeko virustartunnoista pandemia. Kun tämä selvisi, tajusimme, mitä tästä tulee.

Kirsi Varhila, kansliapäällikkö sosiaali- ja terveysministeriö

– Häkellyttävin hetki oli helmikuussa, kun kävimme läpi mallinnuksia ja tajusimme, että tilanne on sellainen, että tästä pitää informoida pääministeriäkin.

Huolestunein olen ollut myöhemmin keväällä kun sairaalahoidossa olleiden potilaiden määrä alkoi nousta, eikä heitä osattu vielä hoitaa.

Varautuminen. Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen on tyytyväinen siitä, ettei esimerkiksi kenttäsairaaloita tarvinnut ikinä ottaa käyttöön. KIMMO HAAPALA

Juha Tuominen, toimitusjohtaja, Hus

– Huoli oli suuri, kun tartunnat alkoivat Italiassa ja levisivät Sveitsiin. Silloin tajusimme, että nopeutettu varautumisemmekaan ei ole tarpeeksi nopeaa, vaan tarvitaan vielä nopeampaa toimintaa. Helmikuussa sanoin, että tilataan 200 hengityskonetta, vaikka en tiennyt yhtään, mitä tulee tapahtumaan. Silloin oli pakko olla luova. Kukaan ei tiennyt vielä, mitä vastaan taistellaan. Nyt se tiedetään, ja potilaita osataan jo hoitaa.

Terveystaloustieteen päivä 2021 järjestettiin perjantaina 5. helmikuuta.