Moni psoriasista sairastava pohtii, miten oma perussairaus vaikuttaa riskiin sairastua koronavirustartuntaan. Myös psoriasiksen hoitoon käytettävän lääkityksen vaikutus vastustuskykyyn voi huolettaa.

Psoriasis ei kuulu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen listaamiin koronavirustartuntojen riskitekijöihin, mutta tietyt psoriasiksen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat heikentää immuunipuolustusta ja siksi vaikeuttaa sairauden kulkua, jos tartunnan saa.

Jotkut psoriasista sairastavat ovat Psoriasisliiton saamien tietojen mukaan lopettaneet psoriasislääkityksen lääkäriä konsultoimatta, koska pelkäävät hoidon lisäävän koronavirustartunnan riskiä.

Tämä taas vaarantaa psoriasiksen hoidon ja pahentaa elimistön tulehdustilaa – ja tätä kautta myös lisää riskiä sairastua infektioihin ja liitännäissairauksiin.

Tietyt psoriasiksen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat heikentää immuunipuolustusta.

Psoriasisliiton ylläpitämään, asiakkaille maksuttomaan Psorilinja-palveluun on tullut aiheesta runsaasti tiedusteluja. Kaikki soittajat saavat saman ohjeen: Mitään lääkitystä ei pidä tauottaa tai lopettaa itsenäisesti, vaan aina on syytä ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin.

Ylipäänsä psoriasislääkkeitä ei kannata tauottaa, jos itsellä tai läheisellä ei ole selviä oireita, kuten korkeaa kuumetta, eikä koronavirustartuntaa ole todettu.

Osalla psoriasispotilaista on käytössään immunosuppressiivisia eli puolustusjärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä. Kansainvälisissä ohjeissa suositellaan jatkamaan näitä lääkityksiä.

Biologista lääkitystä tai metotreksaattia käyttävät yli 70-vuotiaat potilaat, ja potilaat, joilla on edellä mainitun lääkityksen lisäksi verenpainetauti, diabetes, keuhkosairaus tai munuaisten vajaatoiminta, ovat COVID-19-virusinfektion suhteen riskiryhmässä.

Näitä potilaita tulee ohjeistaa välttämään sosiaalisia kontakteja karanteenin kaltaisissa olosuhteissa ja tiedustelemaan tarkempia ohjeita hoitavalta lääkäriltä.

On ymmärrettävää, että moni on huolissaan omasta ja läheisten terveydestä. Vertaistuen merkitys korostuu vaikeissa oloissa. Psoriasisliitto on vastannut tähän tarpeeseen lisäämällä verkossa tapahtuvaa vertaistukea. Ryhmiä on toistaiseksi tarjolla viikoittain. Lisäksi vertaistukea tarjoavat muun muassa sosiaalisen median vertaisryhmät.

Muuten psoriasista sairastavia koskevat samat ohjeet kuin muitakin. Tärkeimmät tavat välttää tartunta ovat hyvä käsihygienia ja turhien kontaktien välttäminen. Liikunta, uni ja terveellinen ravinto tukevat kaikkien ja erityisesti pitkäaikaissairaiden vastustuskykyä ja terveyttä.

Psorilinjalla kysymyksiin vastaa psoriasikseen perehtynyt sairaanhoitaja. Psorilinja palvelee nyt laajennetuin aukioloajoin: maanantaisin klo 8–12, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14–18 ja torstaisin klo 9–12, p. 0800 557 767, psorilinja@psori.fi.

Tarja Mälkönen, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LT, Psoriasisliiton asiantuntijalääkäri

Kristiina Rautio, Psorilinjan sairaanhoitaja, Psoriasisliitto ry