Syövän hoito kehittyy jatkuvasti ja tutkijat löytävät uusia tapoja, joilla sairaus voidaan parantaa tai sitä voidaan hidastaa. Suomi Areenassa keskusteltiin tällä viikolla syöpähoitojen uusista innovaatioista ja samalla asiantuntijoita pyydettiin arvioimaan, miten syöpää hoidetaan Suomessa kymmenen vuoden päästä.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusjohtaja Aarno Palotie:

– En ole onkologi, mutta syövän immunologisten mekanismien ymmärtäminen on yksi isoista avauksista. On hyvin mielenkiintoista nähdä, mihin se vie.

Neutron Therapeuticsin toimitusjohtaja Erkki Tenhunen:

– Hoitotulokset paranevat, ihmiset elävät kauemmin. Kymmenen vuoden päästäkään syöpä ei ole selätetty sairaus, edelleen ihmisiä menehtyy syöpään. Mutta syöpä kroonistuu tautina ja ihmiset pystyvät elämään syövän kanssa parempaa ja laadukkaampaa elämää.

Suomen syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen:

– Syöpäsairauksien hoito on kulttuurin muuttaja sairaanhoidossa. Sieltä lähtee laadullisuus ja potilaskeskeisyys, joka muuttaa suomalaista terveydenhuoltoa.

Varian Medical Systemsin johtaja Pasi Heiskanen:

– Immunologiset hoidot avaavat latua sille, että hoidoista tulee personoidumpia, ja potilaskohtainen tarve käydään läpi psykososiaalisena kokonaisuutena. Mietitään, mitkä tukimuodot soveltuvat kullekin potilaalle ja tehdään sen pohjalta hoito-ohjelma. Siinä teknologia ja kerätty tieto, ja tiedolla johtaminen tulee olemaan jonkinlaisessa roolissa. Uskoisin myös, että teknologia tulee automatisoimaan rutiininomaisia asioita, koska syövän kanssa eläviä on yhä enemmän, mutta sairaanhoitajia ei.

MSD:n yhteiskuntasuhdejohtaja Petri Lehto:

– Toivottavasti kymmenen vuoden päästä voidaan aidosti sanoa, että syöpä on krooninen sairaus ja myös kaikkein hankalimpia syöpätyyppejä, kuten vaikka keuhkosyöpää, sairastavia saadaan siihen joukkoon. Silloin ollaan saatu aikaan isoja harppauksia.

Hus Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson:

– Kehitys menee kaikilla rintamilla eteenpäin ja erityisesti syövän varhaisdiagnostiikka lisääntyy, ja sitä kautta hoitotulokset paranevat. Kymmenen vuoden päästä esimerkiksi rintakirurgia on säästävämpää, eikä esimerkiksi kaikkia imusolmukkeita tarvitse poistaa. Rintarauhaskirurgit pohtivat jopa onko heillä vielä töitä, kun lääkehoidot edelleen kehittyvät. Lääkehoidot tulevat yksilöllistymään entisestään. Kiinnostava ilmiö on myös se, että Euroopassa monet sairaalat ovat jo nyt ottaneet tehtäväkseen syövän ennaltaehkäisyn. Se on trendi, mutta tehtävää on vielä paljon. Ykköstavoite on se, että yhä useampi syöpätyypistä riippumatta voi elää hyvää elämää.