Lastentautien tutkimusalan arvostetun Arvo Ylppö -mitalin sai tänä vuonna yhdysvaltalainen lastentautien tutkija, professori Steven H. Abman.

Abman on maailmalla johtava vastasyntyneiden hengitysvaikeuksien tutkija ja hoitojen kehittäjä. Tutkimusryhmineen hän on kehittänyt muun muassa hoidon, jossa hengitysvaikeuksista kärsivän vastasyntyneen hengitysteihin annetaan pieni määrä typpioksidikaasua.

Hoito on osoittautunut erittäin tehokkaaksi vastasyntyneen keuhkoverenkiertohäiriöissä, jotka aiemmin yleensä johtivat kuolemaan. Nyt valtaosa potilaista jää henkiin ja paranee täysin.

Abman jatkaa innovatiivista tutkimustaan, josta odotetaan uutta läpimurtoa keskosen pitkäaikaisen hengitysvaikeuden ehkäisyssä. fakta

Kansainvälinen Arvo Ylppö -mitali on jaettu joka viides vuosi vuodesta 1957 lähtien tutkijalle, joka on erityisen ansioitunut keskosten ja vastasyntyneiden tutkimuksessa.

Mitalin jakavat Lastentautien tutkimussäätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ja Lääketehdas Orion Oyj. Mitaliin liittyvän 50 000 euron palkinnon antaa Lastentautien tutkimussäätiö.