Potilaan hengityksen turvaava intubaatio on vaativa toimenpide, sillä sen pitää onnistua kerralla. Intubaation toistaminen kasvattaa riskiä, että potilas saa siitä komplikaatioita.

Niitä ovat esimerkiksi potilaan hapenpuute, mahansisällön joutuminen hengitysteihin, kurkunpään vauriot, hengitysteiden verenvuodot, hammasvauriot ja jopa potilaan menehtyminen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) lääkärihelikopterin henkilökunta tarttui tähän ongelmaan.

FinnHEMS 10 -lääkärihelikopterin työntekijät kehittivät turvallisemman intubaatiomenetelmän. Siinä yhdistetään rutiininisti kaksi välinettä: videolaryngoskooppi ja pitkä viejä eli bougie.

Videolaryngoskooppi on videomonitorilla varustettu kieli, jolla saa näköyhteyden äänihuuliin. Bougieta käytetään yleensä erityisen vaikeissa intubaatioissa.

Kahden välineen intubaatiomenetelmää kokeiltiin Vantaan lääkärihelikopteritukikohdassa liki kahden vuoden ajan. Tutkimuspotilaita oli 543 ja kontrolliryhmän potilaita (joilla ei käyetty uutta menetelmää) oli 238.

Tutkimuksen tulokset yllättivät tutkijat positiivisesti. Uudella menetelmällä 98,2 prosenttia intubaatioputken asettamisista onnistui ensiyrittämällä. Perinteisellä keinolla onnistui kerralla harvempi eli 85,7 prosenttia.

– Tämä on maailman paras tulos, tutkimuksesta vastannut anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Jouni Nurmi sanoo Husin tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Anaesteshia-tiedelehdessä 8. tammikuuta.