Suomalainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia Oy on saanut parannettua koronapikatestinsä herkkyyttä kymmenkertaisesti.

Testi on nyt myös nopeampi kuin aikaisemmin. Covid-19-infektion tartuttajat saadaan sen avulla selville 20 minuutissa ja heikosti infektiiviset tartuttajatkin alle tunnissa, yhtiö kertoo.

Uudistetun testin herkkyys covid-19-infektioon sairastuneiden tunnistamisessa on ensimmäisissä kliinisissä tutkimuksissa ollut 92 prosenttia ja 100 prosenttia verrattuna keskuslaboratorion PCR-testiin. Tarkkuus on ollut 100 prosenttia.

– Positiiviseen tulokseen riittää alle kymmenesosa aiemmasta virusmäärästä, ArcDian tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen sanoo tiedotteessa.

Kliinisissä tutkimuksissa ei ole ilmennyt vääriä positiivisia tuloksia.

Hyvä uutinen on myös, että uudistettu mariPOC-testi tunnistaa koronaviruksen muunnokset. Testi on suunniteltu tunnistamaan nenänielunäytteestä viruksen rakenneproteiini, joka ei ole altis mutaatioille ja kantavaihteluille.

ArcDia sanoo tiedotteessa, että tuoreiden tieteellisten tutkimusten mukaan mariPOCin edustama antigeenitestaus on tehokkaampi, tarkempi ja edullisempi menetelmä tartuttajien tunnistamiseksi kuin PCR-geenitestaus.

ArcDia markkinoi pikatestiään muun muassa työpaikkojen koronatestinä, joka auttaa pitämään auki esimerkiksi isoja tehtaita.

– Olemme saaneet erittäin positiivista palautetta tehdastestauksista esimerkiksi Suomesta, Saksasta ja Etelä-Amerikasta, toimitusjohtaja Vesa Kemppainen sanoo tiedotteessa.

Pikatestistä olisi yhtiön mukaan myös apuvälineeksi rajavalvontaan.

– Nykyinen covid-19-rajavalvonta on kallista ja tehotonta, koska testatut matkustajat päästetään kohdemaahan ennen testitulosten valmistumista.