Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on alkanut purkaa ruuhkia koronatesteissä hankkimalla testien näytteenottoon lisäapua yksityisiltä lääkäriasemilta pääkaupunkiseudulla.

Keskiviikkona Huslab aloitti yhteistoiminnan Mehiläisen kanssa, ja neuvotteluja käydään myös Terveystalon sekä muiden toimijoiden kanssa, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lehtonen uskoo, että muiden toimijoiden kanssa näytteenotto voidaan saada käyntiin ensi viikolla.

Kaikkiaan Huslab hankkii yksityisiltä pääkaupunkiseudulla yhteensä 4–6 näytteenottolinjaa, kun Huslabilla on entuudestaan 18 linjaa.

– Noin 25 prosenttia näytteenottolinjoista voisi olla yksityisten hoitamia.

Mehiläinen on aloittanut näytteenoton Huslabille Helsingin Itäkeskuksessa ja käynnistää toiminnan ensi viikolla myös Espoon Tapiolassa, Lehtonen sanoo.

– Olemme aloittaneet tänään näytteenoton Helsingin kaupunkilaisille Itäkeskuksessa yhdellä drive-in testiasemalla. Tavoitteenamme on, että pystymme tekemään useamman sata näytteenottoa päivässä, kertoi lääkärikeskusten liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf Mehiläiseltä keskiviikkoiltana sähköpostitse.

Huslabin koronatestit ruuhkautuivat, kun kysyntä kasvoi loppukesällä nopeasti.

Tilannetta pahensi viime viikonloppuna Huslabin virologialla sattunut laiterikko, jonka vuoksi osa näytteistä jouduttiin viemään Synlabille Viroon analysoitavaksi.

– Esimerkiksi tiistaina otettiin 3000 näytettä, joiden lisäksi 500 vietiin Viroon, Lehtonen sanoo.

Laiterikko on jo saatu korjattua.

Huslab tilaa yksityisiltä palveluja nimenomaan näytteenottoon. Sen sijaan näytteiden analysointi tilataan entiseen tapaan Synlabilta. Lehtosen mukaan yksityisiltä toimijoilta ei voida tilata näytteiden analysointia, koska lääkäriasemat itsekin tilaavat palvelut ulkopuolisilta, osin samalta Synlabilta, jota Huslab itse käyttää.

Hus on aiemminkin ostanut yksityisiltä terveydenhoitoon joko henkilöstöpalveluja tai ohjannut niihin potilaita maksu- tai palveluseteleillä.

Kiperin ongelma koronatestien ruuhkien purkamisessa on pula näytteenottoon sopivasta henkilökunnasta, Husin Lasse Lehtonen sanoo. Huslab ja yksityiset toimijat kilpailevat periaatteessa samoista työntekijöistä, joten palveluiden tilaaminen yksityisiltä voi jopa pahentaa ruuhkaa julkisella puolella.

– Me pelkäämme historian perusteella sitä, että jos kovin paljon ruvetaan yksityisiltä tämäntyyppistä palvelua kyselemään, sieltä ruvetaan rekrytoimaan meiltä pois henkilökuntaa. Aika paljon samaa henkilökuntaa kiertää julkisella ja yksityisellä puolella, Lehtonen sanoo.

Hän kertoo, että Huslab sai esimerkiksi hiljattain rekrytoitua lyhyessä ajassa 150 uutta työntekijää sen vuoksi, että yksityisellä puolella oli lomautuksia.

– Suomessa on ollut vuosia pula näytteenoton henkilökunnasta, sitä ei löydy mistään.

Järeät toimet olisivatkin Lehtosen mukaan tarpeen, jos Suomen koronatestikapasiteettia halutaan nostaa nykyisestä noin 10 000 testin päivätahdista hallituksen toivomaan 20 000 testiin.

– Ennen kaikkea kysymys on, mistä saadaan käsiparit näytteenottoon? Henkilökohtainen käsitykseni on, että jollain alueella pitäisi höllätä hoitotakuuta, jotta sieltä voidaan irrottaa sairaanhoitajia näytteenottoon.

Hoitotakuusta tingittiin keväällä pahimman koronakriisin aikana, ja esimerkiksi hammashoidosta siirtyi työntekijöitä tekemään koronatestejä.

Nyt hoitotakuun höllääminen edellyttäisi taas muutoksia lainsäädäntöön, jotta hoitotakuun rikkomisesta ei alettaisi asettamaan uhkasakkoja, Lehtonen sanoo.

Myös Jyväskylän kaupunki kertoi eilen aikovansa ostaa koronatestaukseen lisäapua yksityisiltä toimijoilta. Kaupunki hankkii palvelut Mehiläiseltä, Terveystalolta ja Pihlajalinnalta.