Antti Aho, hallituksen puheenjohtaja, Lääkärikeskus Aava.

Pian jo kolmannessa polvessa toimiva Ahon suvun perhelääkäriyhtiö pystyy kasvamaan terveysjättien puristuksessa. Aava avasi joulukuussa uudet toimipisteet Jyväskylään ja Ouluun. Ensi vuonna Aava aikoo avata viisi uutta toimipaikkaa.

Juuso Blomster, kardiologi, toimitusjohtaja, Precordior.

Precordiorin CardioSignal-sovellus tunnistaa jo eteisvärinän. Yritys käynnisti juuri Novartiksen kanssa maailmanlaajuisen yhteistyön teknologian levittämiseksi ja kehittämistä esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan tunnistamiseen.

Jari Forsström, perustaja, lääketieteellinen johtaja, ­Abomics Oy.

Geenitestien tulkintaa lääkehoidon tueksi tarjoava yritys on tänä vuonna solminut yhteistyösopimuksia niin Eurooppaan kuin Etelä-Amerikkaankin. Forsström myös kouluttaa lääkäreitä farmakogetiikan hyödyistä.

Jaana Jantola, toimitusjohtaja, ­Sarastiarekry.

Kuntien ja kuntayhtyminen omistama ja sote-alan sijaisia välittävä Sarastiarekry on kasvattanut voimakkaasti niin työntekijämäärää kuin liikevaihtoaankin. Toimii jo kymmenessä maakunnassa.

Kai Kaasalainen, toimitusjohtaja Tamro.

Tamro lanseerasi tänä vuonna Kaasalaisen johdolla Olo-apteekkiketjun yhdessä Terveys­talon ja apteekkareiden kanssa. Olo-apteekeissa on tarjolla paljon uusia palveluita verrattuna perinteisiin kivijalka-apteekkeihin.

Vesa Kämäräinen, toimitusjohtaja, Nordic Healthcare Group.

NHG tuottaa sote-vaikuttavuustietoa laajalla rintamalla suomalaisille viranomaisille ja sairaaloille. Julkaisi tänä vuonna terveydenhuollon yrityksille ja organisaatioille pikaoppaan vaikuttavuuden tuomiseksi osaksi arkea. NHG on laajentanut myös muihin pohjoismaihin ja aikoo olla pohjoismaiden johtava sosiaali- ja terveydenhuoltoalan asiantuntija- ja analytiikkatalo.

Minna Reijonen, farmaseutti, ­kansanedustaja (PS).

Kevään vaaleissa valittu eduskunnan ainoa farmaseutti. Puhuu aktiivisesti apteekkialan puolesta kantaen huolta itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisesta ja apteekkiverkoston harvenemisesta. Laajentaisi apteekin työkenttää rokotuksiin, diabetestarvikkeiden jakeluun ja tiiviimpään yhteistyöhön lääkäreiden kanssa.

Milja Saksi, toimitusjohtaja, ­Sosiaali- ja terveys­yhtiö Luona.

Luonan virtuaaliset ja puhelimitse tehtävät hoidon tarpeen arvioinnit ja terveysneuvonnat säästävät rahaa ja resursseja yhä useampien kuntien ja sairaanhoitopiirien järjestämissä päivystyksissä.

Simo Sorsakivi, Toimitusjohtaja, Inscripta.

Kuuden tunnin työpäivät puhuttivat julkisuudessa syksyllä. Terveydenhuollon murroksessa Inscripta on ollut ennakkoluuloton ja toteuttaa tekstinkäsittelijöillään kuuden tunnin työpäiviä täydellä palkalla. Toistuvissa rutiinihommissa tehokkaat työtunnit edistävät työntekijöiden työhyvinvointia.

Martti ja Timo Vaara, Perustajat, Northern Antibiotics.

Vaaran veljekset kehittävät yrityksessään uutta antibioottia, jolle olisi huutava tarve maailmalla, koska antibiootille resistenttien tappavien bakteereiden määrä lisääntyy. Euroopassa ja USA:ssa kuolee jo noin 60 000 ihmistä vuosittain antibioottiresistenssin vuoksi.