Apteekkarien suuret tulot nousevat usein uutisotsikoihin marraskuun veropäivän aikoihin. Vuonna 2016 uutisoitiin, että neljä apteekkaria oli päässyt edellisenä vuonna yli miljoonan euron vuosituloille.

Koville tuloille apteekkarien joukossa päästiin myös viime vuonna julkaistujen vuoden 2018 verotietojen mukaan. Yli miljoonan tulot sai ainakin Espoon Matinkylän apteekin apteekkari Pirjo-Riitta Ahokas, jonka tulot olivat 1,45 miljoonaa euroa. Ansiotuloa oli yli 990 000 euroa ja pääomatuloa yli 450 000 euroa.

Yli 900 000 euron tulot vuonna 2018 tienasivat myös ainakin Espoonlahden apteekin apteekkari Mika Vidgrén, joka sai ansiotuloa yli 570 000 euroa ja pääomatuloa yli 400 000 euroa, sekä Espoon keskustan apteekin apteekkari Timo Pesonen, jonka ansiotulo oli yli 720 000 euroa ja pääomatulot yli 220 000 euroa.

Apteekkariliitto korosti tänään verkkosivuillaan, että apteekin tulos verotetaan vuosittain apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekki on henkilöyritys ja apteekin yritysmuoto lääkelain säädöksistä johtuen toiminimi.

– Apteekkarin ja osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän tulot eivät ole vertailukelpoisia, koska osakeyhtiö ja Oy-yrittäjä verotetaan erikseen, mutta apteekki ja apteekkari yhdessä, Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula kertoo.

Harjula lisää, että osakeyhtiönsä kautta toimivat yrittäjät voivat maksaa itselleen palkkaa ja päättää, minkä osan tuloksesta nostaa yrityksestään osinkoina, sekä hyödyntää verotuksessa luontoisetuja.

– Apteekkari ei voi näin tehdä. Yhtiömuodon takia apteekin koko vuositulos näyttäytyy apteekkarin henkilökohtaisena tulona. Apteekkareiden veroprosentti oli viime vuonna keskimäärin 39, eli tuntuvasti kireämpi kuin Oy-yrittäjillä, Harjula kertoi.

Vaikka apteekkarit toimivat toiminimillä, moni apteekkari on perustanut myös osakeyhtiön, joka toimii samassa liiketilassa apteekin kanssa ja myy muun muassa kosmetiikkaa, terveydenhoitotuotteita ja ravintolisiä. Sivuyhtiöt voivat olla erittäin hyvin kannattavia.

Apteekkariliiton mukaan yksityisten apteekkien verojalanjälki oli viime vuonna 392 miljoonaa euroa. Sen lisäksi apteekit tilittivät valtiolle myynnin arvonlisäveroja 270 miljoonaa euroa.

Apteekkien voitot ja apteekkarien tulot ovat nostaneet kritiikkiä ja arvostelua.