Oulu siirtyi nyt syyskuun alussa käyttämään palveluseteliä lääkkeiden annosjakelussa. Kaupungista tulee Suomen suurin yksikkö, joka järjestää lääkejakelunsa tällä tavoin, kertoo Apteekkarilehti.

Kotihoidon tai tehostetun palveluasumisen asukas voi valita annosjakelun haluamastaan Oulun seudun apteekista, joka on ilmoittautunut palvelusetelituottajaksi.

Kaupungissa oli vuodenvaihteessa 1 400 henkilöä, joiden lääkkeet jaeltiin koneellisen annosjakelun avulla. Heistä noin 1 200 oli kotihoidossa ja 200 tehostetussa palveluasumisessa.

– Onhan tämä iso ruljanssi, kun jokaisen asiakkaan kanssa käydään tietty byrokratia läpi, kertoo Oulun tilaaja-asiantuntija Markku Mattila Apteekkarille.

Työtä on helpottanut se, että kaupunki on laatinut annosjakelua koskevan sääntökirjan, jonka tekemiseen myös apteekit ovat osallistuneet.

Haaste on se, että kotihoidossa käytännöt ovat olleet annosjakelussa kirjavia: on käytetty ostopalvelua, omaa tuotantoa ja hieman seteliäkin.

Palveluseteliin siirtymisellä ei ole juurikaan taloudellisia vaikutuksia.

Oulu halusi päätöksellään kunnioittaa asiakkaiden valinnanvapautta ja varmistaa, että kaupungin apteekit pysyvät elinvoimaisina. Kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus toimia palvelun tuottajana.

Oulu ei ole ainoa, joka on siirtänyt lääkkeiden annosjakelun palvelusetelin piiriin. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun Sote esimerkiksi palkittiin talvella päätöksestään laajentaa palvelusetelin käyttöä annosjakeluun.

Lue myös:

Kolme vaaranpaikkaa: Lääkkeiden koneellinen annosjakelu voi poikia uusia riskejä potilaille (MU 1.3.2019)

Asiakas ei maksa senttiäkään! Pohjois-Karjala otti lääkkeiden annosjakelun valinnanvapauden piiriin ja pokkasi palkinnon (MU 8.2.2019)