Lääkkeiden saatavuus voi vaikeutua Suomessa maalis–huhtikuun taitteessa, mikäli Iso-Britannia lähtee Euroopan unionista ilman erosopimusta.

Asiasta on kirjoittanut Apteekkari-lehti.

Britanniasta viedään nykyisellään joka kuukausi 45 miljoonaa lääkepakkausta muualle Eurooppaan. Britanniaan taas kulkeutuu muualta Euroopasta 37 miljoonaa pakettia. Sopimukseton ero nostaisi maan ja unionin välille käytännössä yhdessä yössä tullimuurin, joka jumittaisi lääkekuljetukset.

– Lääkkeiden saatavuutta koskeva uhka on todellinen ja se pitää ottaa vakavasti. Viranomaiset ja lääketeollisuus tekevät parhaansa riskien minimoimiseksi, mutta voi olla, että joihinkin lääkkeisiin saattaa tulla saatavuusongelmia, lääkevalmisteiden arviointi -prosessin johtaja Esa Heinonen Fimeasta varoittaa artikkelissa.

Suomessa on myynnissä 350 ainoastaan Britanniassa valmistettavaa lääkettä, joista suurin osa on ihmisille tarkoitettuja. Joukossa on tärkeitä, vakavien tautien hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Britanniasta tuodaan Suomeen myös kymmeniä eläinlääkintävalmisteita.

Toteutuuko uhkakuva vai ei, siitä lisätietoa on luvassa helmikuun alussa. Tuolloin lääkeyritysten on raportoitava mahdollisista saatavuuskatkoksista Fimealle.

Heinosen mukaan apteekeille jäisi tällöin aikaa varautua tilanteeseen täydentämällä varastojaan, mutta yksittäisen potilaan ei kannata alkaa hamstrata lääkkeitä.

Brexit-erosopimus takaisi lääkkeiden liikkuvuuden siirtymäajan eli vuoden 2020 loppuun asti.