Millainen tilanne on nyt apteekeille, Yliopiston Apteekin toimitusjohtaja Kimmo Virtanen ?

– Suomessa on runsaasti lääkkeitä, mutta kysyntä on ollut viime päivinä ihan valtavaa, eivätkä lääketukut ole pystyneet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Joissakin hyllyissä voi olla puutteita tällä hetkellä, mutta toimituksia tulee joka päivä.

Milloin kysyntä on ollut korkeinta?

– Kysyntäpiikki alkoi voimakkaana viime viikon torstai-iltana, kun hallitus julkisti ensimmäisiä merkittäviä toimenpiteitä. Perjantai oli erittäin vilkas, ja myös viikonloppuna oli paljon asiakkaita. Tiistai oli taas erittäin vilkas, kun hallitukselta tuli lisätoimenpiteitä. Keskiviikkona aamupäivä näyttää olleen rauhallinen.

Mihin tuotteisiin lisääntynyt kysyntä on kohdistunut?

– Kipu- ja särkylääkkeissä voi olla hetkellisiä puutteita. Käsidesiä on kysytty valtavasti, ja sitä on tullut jatkuvasti lisää. Hengityssuojaimia kysytään, mutta niitä ei ole nyt tarjolla.

Onko reseptilääkkeitä ollut saatavilla?

– Kyllä. Reseptilääkkeitä on hyvin apteekeissa, ja ne ovat olleet lääketukkujen toimituksissa koko ajan etusijalla.

Minkälaisia henkilöstöjärjestelyjä on tehty?

– Muualla kuin apteekeissa suosimme tällä hetkellä paljon etätyötä. Olemme hajauttaneet henkilöstöä tarpeen mukaan. Seuraamme joka päivä sairastapauksia. Suosittelemme voimakkaasti, ettei tähän hetkeen otettaisi lomia. Teemme kovasti töitä sen eteen, että työnteko apteekeissa voisi olla turvallista ja helppoa.

Mitä apteekissa asioidessa pitää nyt ottaa huomioon?

– Virustartunnan saaneena ei pidä tulla apteekkiin, vaan pyytää toinen henkilö asioimaan puolestaan. Lääkkeet voi tilata myös verkosta suoraan kotiin. Nyt on todella tärkeä antaa työrauha terveydenhuollon sekä apteekkien ja lääkealan henkilöstölle. Pystymme hyvin selviytymään tästä tilanteesta.

Miten lääkkeiden saatavuus turvataan nyt Suomessa?

– Suomessa on poikkeuksellisen hyvin lääkkeitä varastoissa. Monissa maissa tilanne ei ole yhtä hyvä. Mielestäni tärkeintä on nyt pitää lääkkeet Suomessa ja suomalaisten saatavilla.

Miten tilanne kehittyy?

– Tilanne on koko Suomessa täysin poikkeuksellinen, ja elämme päivä kerrallaan.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.