Apteekkien henkilökunnan jäsenten joukossa ei ollut viime viikonloppuun mennessä todettu koronavirustartuntoja. Asiasta tiedottaa Apteekkariliitto, joka teetti jäsenistölleen viime viikolla kyselyn siitä, miten koronaepidemia on muuttanut apteekkien toimintaa.

Apteekeissa on toteutettu monia toimenpiteitä, joilla koronaepidemian etulinjassa palvelevia apteekin ammattilaisia pyritään suojaamaan tartunnoilta. Valtaosa apteekkareista on esimerkiksi asennuttanut pärskesuojapleksit palvelutiskeille (94 prosenttia apteekeista) ja kassapisteisiin (85 prosenttia).

– Turvallisinta olisi asioida etänä, eli verkossa tai puhelimitse oman lähiapteekin kanssa. Jos apteekkiin on lähdettävä, on tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja riittävästä turvavälistä, sanoo tiedotteessa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Kyselyn mukaan etäasiointi onkin lisääntynyt tuntuvasti verkkoapteekkien ja koronaepidemian ajaksi mahdollistetun puhelinasioinnin myötä. Jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa asiakkailleen kotiinkuljetuspalveluita.

Lääketukkujen lääketoimitukset apteekkeihin ovat pääosin normalisoituneet, mutta ei-lääkkeellisten tuotteiden, kuten käsidesien, toimituksissa on vielä puutteita. Itsehoidon kipu- ja kuumelääkkeiden varastot ovat maaliskuun puolivälin kysyntäpiikin jälkeen palautuneet normaaleiksi tai lähes normaaleiksi yhdeksässä apteekissa kymmenestä.

Apteekkariliiton apteekeille tekemää ohjeistusta koronaepidemiaan varautumisesta piti riittävänä 96 prosenttia apteekeista.

Apteekkariliitto muistuttaa, että flunssaoireisten ei pidä tulla nyt apteekkiin. Tällä pyritään ehkäisemään apteekkihenkilökunnan ja muiden asiakkaiden sairastumista koronavirusinfektioon.

– Tässä on toistaiseksi onnistuttu, sillä kyselymme mukaan koronavirustartuntoja ei ainakaan vielä viime viikonvaihteessa ollut todettu apteekkien henkilökunnissa, Sandler sanoo.

Apteekkariliitto on suositellut, että flunssaoireisten lisäksi yli 70-vuotiaat, riskiryhmiin kuuluvat ja oireettomat koronakaranteenissa olevat eivät asioisi itse apteekissa, vaan pyytäisivät omaistaan tai läheistään asioimaan puolestaan.

Apteekkariliitto toteutti verkkokyselyn jäsenapteekeilleen 27.– 30.3.2020. Vastaukset saatiin 384 apteekilta. Otos on edustava apteekkityypin ja apteekin maakunnallisen sijainnin suhteen.