Monissa muissa maissa apteekit hoitavat sekä koronarokotuksia että koronatestausta, mutta Suomessa ei.

Koronaa vastaan rokottamiselle ei näy loppua, kun osa suomalaisista ei ole saanut vielä ensimmäistäkään piikkiä ja samaan aikaan kolmas rokotus on sovittu annettavaksi kaikille aikuisille ja rokottamisen piiriin tulee uusi ryhmä, riskiryhmiin kuuluvat 5–11-vuotiaat.

Kun lisäksi jaetaan kuumeisesti influenssarokotuksia ja hoitajia tarvitaan muuallakin terveydenhuollossa, voi rokottavista käsistä tulla pulaa.

Apteekkari-lehden mukaan apteekit olisivat valmiita auttamaan asiassa samaan tapaan kuin useissa Euroopan maissa. EU:n apteekkijärjestön PGEU:n mukaan näin on tehty muun muassa Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Puolassa.

Italiassa apteekki saa korvausta kuusi euroa rokotukselta.

Italiassa esimerkiksi rokotuksia antavat siihen koulutetut farmasian ammattilaiset, ja rokottamiseen liittyy tarkkoja sääntöjä tiloista ja siellä liikkumisesta. Italiassa apteekki saa korvausta kuusi euroa per rokotettu, Saksassa 12 euroa.

Norjassa apteekit ovat Apteekkarin mukaan antaneet influenssarokotuksia vuodesta 2018 lähtien, ja Oslossa ne osallistuivat myös koronarokottamiseen.

Yhdysvalloissa apteekkien rokotusmäärät ylittivät massarokotuspisteissä annettujen rokotusten määrän viime keväänä.

Famaseutti tai proviisori ei käy rokottajaksi

Entä Suomi? Apteekkariliiton laskelmien mukaan ainakin 70 apteekissa olisi jo nyt töissä ammattilaisia, joilla on oikeus antaa rokotuksia. Liiton mukaan farmaseutit ja proviisorit voitaisiin pätevöittää tehtävään lisäkoulutuksella.

Näin on tehty muuallakin.

Apteekkari-lehti sai sosiaali- ja terveysministeri turvallisuus ja terveys -osaston osastopäälliköltä Taneli Puumalaiselta kommentin, että apteekeissa voidaan rokottaa tietyin ehdoin.

Puumalainen viittasi kolmeen ehtoon: rokotusten on oltava asiakkaalle maksuttomia, kunnan kanssa on sovittu rokottamisesta ja rokotustietojen kirjaamisesta potilastietojärjestelmään ja rokottamisen hoitaa valtioneuvoston asetuksessa määritelty sote–ammattilainen eli esimerkiksi terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja.

"Mutta ei farmaseutti tai proviisori”, Puumalainen linjasi vastauksessaan.