Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit löytyvät jo apteekkien hyllyiltä.

Koronaviruksen leviäminen on saanut apteekkien ja kauppojen käsidesihyllyt tyhjenemään. Apua tilanteeseen saadaan, kun apteekit saavat valmistuksen pyörimään kunnolla.

Näin kertoo Apteekkarilehti.

Ensimmäiset apteekit ryhtyivät lehden mukaan valmistamaan käsihuuhdetta jo keskiviikkona.

Apteekkariliiton tiistaina ja keskiviikkona apteekeille tekemän kyselyn perusteella peräti 69 prosentilla apteekeista on valmius käsidesin valmistukseen ja pakkaamiseen. Niiden pitää vain tehdä valmistuksesta ensin ilmoitus Tukesille.

Käsihuuhteen valmistuksen on jo aloittanut esimerkiksi Porvoon Uusi Apteekki.

– Saimme Apteekkariliitosta reseptin ja tilasimme heti lääketukuista raaka-aineita. Valmistamme aluksi noin 40 kiloa käsidesiä. Vielä keskiviikoksi emme saaneet 100 millilitran pulloja, joten aloitamme pullotuksen 500 millilitran pulloilla, kertoo proviisori Lauri Itkonen Apteekkariliiton uutisessa.

Itkonen arvioi, että apteekissa pystytään valmistamaan tarvittaessa joitakin satoja 100 millilitran pulloja arkipäivässä. Viikonloppuisin valmistusta ei ole sen paremmin käsidesin kuin lääkkeidenkään osalta.

– Tämä on mielestäni yksi hyvä osoitus siitä, kuinka säilyttämällä lääkevalmistustiloja ja -taitoja apteekeissa pystymme vastaamaan paikallisesti erilaisiin yhteiskunnan kriisitilanteisiin terveydenhuollossa. Tässä tilanteessa esimerkiksi valmistamalla käsidesiä hankalassa epidemiassa, kun valmistetta ei meinaa muualta saada.

Apteekkien käsidesin valmistukselle ole lakisääteisiä esteitä. Erillistä lupaa valmistukseen ei tällä hetkellä tarvita, koska kyseessä on kemikaalilainsäädännön alainen tuote. Myöhemmin EU-asetus muuttaa tilanteen niin, että valmisteluluvan saaminen voi viedä puolesta kahteen vuotta.

Apteekkariliitto muistuttaa uutisessaan, että käsidesin kysynnästä ja tarjonnasta huolimatta ensisijainen keino torjua koronavirusta on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Jos tämä ei ole mahdollista, voi käyttöön ottaa desinfioivan käsihuuhteen.