Potilastietojärjestelmä Apotin toista käyttöönottoa valmistellaan Vantaalla.

Ensimmäinen käyttöönotto tapahtui marraskuussa 2018 Hus Peijaksen sairaalassa. Toinen käyttöönotto Vantaan kaupungin sosiaalihuollossa ja perusterveydenhuollossa siirtyi toukokuulle. Alun perin myös Vantaan sosiaalihuollossa ja perusterveydenhuollossa käytön piti myös alkaa marraskuussa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen kertoo, että Apotin testaus on sujunut hyvin. Korjattaviakin asioita on löytynyt. Samalla on menossa tietosuoja-arviointi.

Pian alkavat järjestelmän demojen katselmukset, joiden pohjalta päätellään, onko järjestelmä sellainen kuin sen pitäisi olla ennen käyttöönottoa.

Käyttöönotto tapahtuu äitienpäiväviikonloppuna. Päivämäärä on siitä hauska, että ensimmäinen Apotin käyttöönotto Peijaksen sairaalassa tehtiin isänpäivänä.

Millaisia kuluja viivästyksestä on tullut?

– Meille tästä on pelkkää säästöä. Menoja alkaa mennä käyttöönotosta lähtien, Salminen vastaa Vantaan puolesta.

Apotti Oy:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki kertoo, että viivästys ei vaikuta senkään budjettiin.

– Meillä on kiinteähintainen sopimus, johon kuuluvat käyttöönotot. Siinä mielessä tämä ei muuta asioita. Tietysti voi ajatella, että kulu on se, että hyötyjen toteutuminen viivästyi ja vanhoja järjestelmiä saadaan vasta myöhemmin suljettua, Välimäki sanoo.