Viime viikolla julkaistussa blogissaan Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki muun muassa kummastelee sitä, että huippuammattilaiset, jotka yleensä suhtautuvat kaikkiin tutkimustuloksiin hyvin kriittisesti, ennen kuin ne on vertaisarvioitu tai ainakin perustuvat luotettavaan lähteeseen, Apotin tapauksessa kaikki mitä julkisuudessa sanotaan, otetaan totena ja kerrotaan eteenpäin.
Esimerkiksi väittämä, että Apotin käyttöönotto olisi aiheuttanut lääkärien joukkopaon ei Välimäen mukaan voi pitää paikkaansa. Husin vuosikertomuksista löytyvän tiedon mukaan vaihtuvuus on vuosina 2016–2020 ollut 7,0 prosenttia, 5,8 prosenttia, 7,9 prosenttia, 8,3 prosenttia ja 8,6 prosenttia.
Kustannukset eivät myöskään Välimäen mukaan ole nousseet merkittävästi, vaan niitä selittää vuoden 2016 jälkeen tulleet muutokset. On myös esitetty, että Viron vastaava järjestelmä maksoi kymmenen miljoonaa. Välimäki kirjoittaa, että ”Virossa ei ole tehty asiakas- ja potilastietojärjestelmää lainkaan, vaan siellä sairaalat käyttävät markkinoilta löytyviä APTJ-järjestelmiä.”
Raha valuu Amerikkaan -väite pitää osittain paikkansa, Välimäki myöntää. ”Osittain totta. Epic-lisenssit ja kiinteähintaisen projektin maksupostit menevät toimittajalle. Kaikki muu työ, samoin kuin jatkokehittäminen, tehdään Oy Apotti Ab:ssä yli 500 suomalaisen asiantuntijan voimin”, hän kirjoittaa.
Lääkäreiden mukaan Apotti on sekava ja vaatii liikaa klikkailua. Se selittyy Välimäen mukaan sillä, että loppukäyttäjien toiveita kuultiin kehittämisvaiheessa liikaa. Se, että jokaisen ammattiryhmän toiveita toteutettiin, johti käyttökokemukseen liittyviin puutteisiin, Välimäki kirjoittaa.
Blogissaan Välimäki kirjoittaa myös, että Tanskassa Apotin taustalla olevaa Epiciä käyttävien sairaaloiden tuottavuus on noussut 4,4 prosenttia, maan muiden sairaaloiden vastaavasti 2,1 prosenttia ja että jos Suomessa tuottavuus olisi Apotin myötä laskenut edes kymmenen prosenttia, se olisi näkynyt jonojen nopeana kasvamisena ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon toimintojen kriisiytymisenä.
Lopuksi Välimäki heittää haasteen näkyvimmille Apotti-kriitikoille: ”Ottakaa yhteyttä, niin etsitään yhteinen aika keskustelulle!”
Koko blogi on luettavissa täällä.