Potilastietojärjestelmä Apotin sähköisen asioinnin palvelun Maisan on ottanut käyttöön jo yli satatuhatta ihmistä Hus-alueella. Digitaalinen potilasportaali mahdollistaa käyttäjille omaan terveyteen liittyvien asioiden hoitamisen ajasta ja paikasta riippumatta.

Maisaan pääsevät kirjautumaan kaikki Hus-alueen asukkaat. Toistaiseksi Maisaa voivat perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon asioinnissa käyttää Vantaan kaupunkilaiset. Helsingin kaupunki on ottamassa Apotin käyttöön huhtikuussa 2021. Husilla Apotti on tällä hetkellä käytössä Naistentautien ja synnytyksien sekä Psykiatrian yksiköissä, Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueilla sekä Jorvin ja Peijaksen sairaaloissa.

Apotin käyttöön ottaneet Husin yksiköt hyödyntävät Maisaa esimerkiksi ajanvarausten tekemiseen ja potilaiden ja terveydenhuoltohenkilökunnan väliseen viestintään. Koronavirusepidemian myötä etävastaanotot Maisan kautta otettiin käyttöön kaikissa Apottia käyttävissä Husin yksiköissä.

Potilaat pääsevät Maisan kautta tutustumaan esimerkiksi omiin tietoihinsa sekä tehtyihin ajanvarauksiin. Palvelun kautta on mahdollista myös perua varattuja aikoja, kunhan on liikkeellä hyvissä ajoin. Sen kautta voi myös esimerkiksi uusia reseptejä ja tilata omahoitotarvikkeita.

– Erityisen tärkeä on Maisan tarjoama mahdollisuus esitietolomakkeiden sekä muiden kyselyiden täyttämiseen, sillä tiedot siirtyvät tätä kautta Apotti-järjestelmään ja terveydenhuollon ammattilaisille, kommentoi Hus Tietohallinnon Apotista vastaava projektipäällikkö Ville Tuppurainen tiedotteessa.

Maisa nopeuttaa myös huomattavasti terveydenhuoltohenkilökunnan tekemää työtä. Husin Naistenklinikalla osastonylilääkärinä toimiva Veli-Matti Ulander on seurannut Maisan käyttöönottoa potilaskontaktien kautta lähietäisyydeltä.

– Terveydenhuoltohenkilökunnan työhön Maisa on luonut uudenlaisen kulttuurin, vaikka potilaiden kanssa sähköisen palvelun kautta viestittely hakee vielä alkuun toimintalinjojaan, Ulander kertoo.

Omalla toimialallaan Ulander on havainnut, kuinka erityisesti Husin sikiöseulontayksikön ajanvaraus toimii Maisan kautta erittäin sujuvasti.

Ulander uskoo Maisan laajemman käyttöönoton tuovan lisäarvoa potilaskontakteihin.

– Palvelun käyttöönoton omaksuminen edellyttää alkuun hienoista ajattelutavan muutosta ja ehkä kannustimiakin. Samankaltainen järjestelmä on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa potilaan ja lääkärin välinen suhde on kiinteämpi kuin meillä, Ulander sanoo.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue myös: