Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen siirtäminen hyvinvointialueiden harteille vuoden 2023 alussa poikii muutoksia ja yllättäviä tilanteita, johon ei ole välttämättä voitu varautua.

Kirkkonummi, Inkoo ja Siuntio esimerkiksi joutuvat nyt miettimään, kannattaako niiden sittenkään toteuttaa suunnitelmansa liittyä potilastietojärjestelmä Apottiin vuoden 2022 marraskuussa.

Siuntio on jo alkanut kouluttaa henkilöstöään Apotin käyttöön ja viime viikolla Siuntio ja Inkoo löivät lukkoon budjetit, joissa siirtymään varattiin rahat. Silti hankkeen ylle on nyt langennut epäröinnin varjo.

Se aiheuttaisi varmasti ylimääräistä työtä.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen ICT- ja digiasioiden valmistelujohtaja Tommi Kuukka kehottaa Västra Nyland -lehdessä kuntia luopumaan ajatuksesta liittyä Apottiin ensi vuonna.

Kyse on puhtaasti käytännöllisestä asiasta, sanoo Kuukka. Hän aloitti kesällä sote-toimen kehittämisjohtajana Espoossa, joka on jättäytynyt ulos Apotista.

Jos kunnat noudattavat alkuperäistä aikataulua, ne joutuisivat Kuukan mukaan melkein heti Apottiin liittymisen jälkeen muuttamaan uudelleen tietojärjestelmäänsä sopeuttaakseen sen hyvinvointialueen uuteen toimintaympäristöön.

”Se aiheuttaisi varmasti ylimääräistä työtä”, Kuukka sanoo Västra Nylandin haastattelussa.

”Henkilöstön jaksamisen kannalta on syytä välttää samaan aikaan tapahtuvia muutoksia.”

Apotin eteen jo tehty työ ei saa mennä hukkaan

Kuukan mukaan hän ei kehota kuntia luopumaan Apottiin liittymisestä, ainoastaan lykkäämään sitä.

Siuntion perusturvajohtaja Cathrinne Wetterstrand miettii kuitenkin lehdessä, voiko käydä niin, että lykkäyksen jälkeen hyvinvointialue päättääkin perua Apottiin siirtymisen tai kehittää potilastietojärjestelmää eri suuntaan kuin kunnat ovat suunnitelleet.

”Vuoden 2023 alusta kunnat eivät enää päätä näistä asioista”, hän muistuttaa.

Wetterstrand kantaa huolta siitä, voiko kunnissa Apotin eteen tehty työ mennä lopulta hukkaan.