Kahdesta hämeen­linnalaisesta hoito­kodista on löytynyt antibiooteille vastustus­kykyinen sairaalabakteeri MRSA.

Kolmella henkilöllä on ollut leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen yhteydessä ilmennyt haavainfektio. Pääosa tapauksista on epidemiaselvityksen yhteydessä löytyneitä oireettomia kantajia, mikä on MRSA-epidemioissa on tavallista.

– Epidemian laajenemisen ehkäisemiseksi MRSA-seulontaa tehostetaan nyt kaikkien hoivakotiasukkaiden laitossiirtojen yhteydessä, ja on tarkoituksenmukaista tiedottaa epidemiasta myös julkisuuteen, kertoo KHSHP:n infektioylilääkäri Janne Mikkola tiedotteessa.

Hämeenlinnalaisessa Ilveskodissa havaittiin runsas vuosi sitten MRSA-bakteeria. Asiasta tiedotettiin tuolloin tuoreeltaan asukkaita ja heidän omaisiaan.

Epidemiaa on torjuttu yhteistyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan sairaalahygieniayksikön kanssa. Myös siivouksen ja välinehuollon käytännöt on käyty läpi. Epidemia ei ole vaikuttanut asukkaiden arkeen tai potilasliikenteeseen.

Antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin torjunta lisää sairaaloiden kustannuksia, kun sairaalat joutuvat usein eristämään potilaita, keskeyttämään leikkaustoiminnan ja palkkaamaan lisää henkilökuntaa.

MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus) tarkoittaa stafylokokkibakteerikantaa, jolle on kehittynyt vastustuskyky (resistenssi) eräitä keskeisiä hoidossa käytettyjä antibiootteja kohtaan. Se luetaan keskivaikeaksi sairaalabakteeriksi.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.