Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) vastaa Twitterissä yliopistojen kritiikkiin tiederahoituksen leikkaamisesta.

Sanna Marinin (sd) hallitus päätti kehysriihessä rajata päätettyjen 370 miljoonan euron menosäästöjen ulkopuolelle koulutuksen, terveyspalvelut sekä sosiaaliturvan. Säästöt etsitään muista kohteista eri ministeriöissä.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko kertoi aiemmin Uudelle Suomelle ministerin todenneen suorin sanoin, että sopeutustarve tarkoittaa sitä, että tieteestä leikataan. Hän huomautti, että puheissa on toisteltu nyt sitä, ettei koulutuksesta leikata.

Rahapelitoiminnan tuotto on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) arvion mukaan koronapandemian takia vähentynyt vuodesta 2019 yhteensä yli 400 miljoonalla ja kokonaisuudessaan kompensaatio rahapelitoiminnan edunsaajille on 330 miljoonaa vuonna 2022 ja 305 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Saarikon mukaan opetus- ja kulttuuriministeriöön kohdistuvat 35 miljoonan euron säästöt vuodesta 2023 alkaen Veikkauksen vähenevän rahoituksen lisäksi.

– Hyviä tai helppoja säästökohteita ei ole. Koronapandemia on vaikuttanut erityisen voimakkaasti kulttuurialaan ja nuoriin. Molempiin aloihin kohdistuu tulevina vuosina isoja säästötarpeita Veikkauksen alentuneiden tulojen takia, Saarikko kirjoittaa Twitterissä.

Saarikon mukaan säästöjä joudutaan kohdentamaan myös tieteeseen, joka kärsii myös Veikkauksen tuottojen alenemisesta. Hänen mukaansa ministeriö etsii parhaillaan keinoja kohdistaa säästöt tavalla, joka suojelisi mahdollisimman hyvin perustutkimusta.

Saarikko ymmärtää, että säästöpäätökset aiheuttavat kritiikkiä ja pettymystä. Hän korostaa, että tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminta ovat edellytys Suomen menestykselle.

– EU:n elvytyspaketti tulee helpottamaan tieteen rahoituksen näkymää tulevina vuosina, samoin TKI-toimintaa tukevat veropäätökset, Saarikko lupaa.