Lääketeollisuudessa on meneillään murroskausi, kun useiden lääkejättien ja myös pienempien yhtiöiden päätuotteiden patentit umpeutuvat lähivuosina, kertoo Arvopaperi.

-Korvaavien menestystuotteiden synnyttäminen on ollut ennakoitua vaikeampaa jo lisääntyneen sääntelyn takia. Geneerisiä tuotteita valmistavat yhtiöt näyttävät ajaneen alkuperäislääkkeiden valmistajat nurkkaan. Geneeristen yhtiöiden korkeammat arvostustasot ovat epäilemättä merkki siitä, että sijoittajat näkevät niiden tulevaisuuden valoisampana, Nordea Marketsin seniorianalyytikko Sami Sarkamies kommentoi tuoreessa Orion-lehdessä.

Patenttiongelma koskee myös kotimaista Orionia, jonka päätuotteen entakaponin patenttien umpeutuminen alkaa ensi vuosikymmenen alussa, siis vain muutaman vuoden päästä. Entakaponituotteet tuovat tällä hetkellä noin kolmanneksen Orionin liikevaihdosta.

Evlin vanhempi analyytikko Peter Östling huomauttaa Orion-lehdessä, että lääketeollisuuden tuottavuus on ollut äärimmäisen korkea 15 viime vuoden ajan.

-Koska markkinoilla tiedetään seuraavien neljän, viiden vuoden olevan erittäin haasteellisia, eikö tämä jo näy osakekursseissa? Juuri nyt tilanne on kehitysputkessa olevien lääkkeiden osalta melko mukava, Östling kommentoi.

Hän uskoo, että alalle ollaan luomassa uutta perustaa, jossa lääkeyritykset keskittyvät liiketoimintaan, johon patentit eivät yhtä lailla vaikuta.