Amputaatiot ovat haavavastaanotolla arkipäivää

Yleislääketieteen erikoislääkäri Kirsti Ahmajärvi hoitaa työkseen haavapotilaita haavavastaanotolla Helsingin Viiskulman terveysaseman tiloissa. Helmikuun alussa aloittanut Husin Haavakeskus keskittää haavapotilaiden hoidon ja konsultaation nyt yhteen paikkaan.

Keitä haavavastaanotto palvelee?

– Olemme perusterveydenhuollon konsultoiva yksikkö, keskitymme haavapotilaiden etiologiseen selvittelyyn ja palvelemme koko kaupunkia. Potilaat tulevat terveysasemilta, kotihoidosta sekä yksityisistä että kaupungin palvelutaloista.

Mitä hyötyä uudesta Haavakeskuksesta on työssäsi?

– Osaaminen on keskitetty yhteen paikkaan, josta saa konsultaatioapua ja jonne voi lähettää potilaita. Tämä on soten perusajatus – madalletaan rajaa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välissä. Haavapotilaat pitäisi saada nopeasti kiinni ennen vaivan kroonistumista.

Millaisia potilaita hoidat?

– Haavapotilailla voi olla paljon erilaisia perussairauksia. Monisairaita on paljon ja hoitoon sitoutuminen voi olla heikkoa. Diabeetikkojen jalkahaavat saattavat olla vaikeasti tunnistettavissa. Heidät haluaisin nopeasti oikeaan hoitopaikkaan, koska he saattavat jäädä usein liian pitkäksi ajaksi perusterveydenhuoltoon hoitajan vastuulle haavojensa kanssa. Hankalista tapauksista kannattaisi pyytää aina kirurgin arvio.

Mikä haavanhoidossa on haasteellisinta?

– Kun potilas saa haavan, sitä saatetaan hoitaa terveysasemalla tai kotihoidossa pitkäänkin ennen kuin kukaan hoksaa, että tätähän on hoidettu jo monta kuukautta, ilman että se osoittaa paranemisen merkkejä. Esimerkiksi diabeetikkojen alaraaja-amputaatiot ovat meillä valitettavasti arkipäivää.

Miten haavapotilasta kuuluisi hoitaa?

– Konsultoi, jos potilaallasi on haava, joka ei tunnu paranevan. Perussääntöjä on, että haavapotilaalta pitäisi aina tarkistaa, onko valtimoverenkierto kunnossa. Mikäli pulssipalpaation perusteella potilaalla on valtimoverenkierronvajaus, potilas on lähetettävä verisuonikirurgin arvioon. Diabeetikkojen kohdalla pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, sillä kiputunto saattaa puuttua. Painehaavapotilailla paineen poisto ja säärihaavapotilaan turvotuksen poisto kompressiohoidolla ovat perusasioita.

Mikä työpaikkasi kahvipöydässä puhututtaa juuri nyt?

– Tiimissä on positiivinen kehittämisen meininki ja esiin nousee paljon uusia ideoita. Usein kahvihuoneessa mietitään, että voi että, kun olisi enemmän aikaa, niin voisi tämänkin toteuttaa.