– Vähän vielä.

Näin Älykipsi-palvelu pian tsemppaa vaikkapa kättään kuntouttavaa potilasta.

Potilas on tsemppiviestin saadessaan tehnyt jo kenties seitsemän tai kahdeksan kädennostoa. Vielä pitäisi jaksaa tehdä pari toistoa.

Teknologia ja tekoäly rientävät terveydenhuollon ammattilaisten avuksi nyt tapaturmapotilaiden kuntoutuksessa.

Älykipsi on Pohjola Terveyden kehittämä palvelu, jota esiteltiin teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa.

Älykipsiin ideana on nimenomaan auttaa potilasta toteuttamaan fysioterapeutin hänelle suunnittelemaa kuntoutusohjelmaa.

– Älykipsin avulla pystytään seuraamaan sitä, miten potilas tekee harjoitteita, kehityspäällikkö Ville Veijola OP-ryhmästä kertoo.

Tavoitteena on kuntouttaa potilaat aiempaa nopeammin henkilökohtaisten ja omaan tilanteeseensa sopivien ohjeiden ansiosta.

Älykipsi hyödyntää Suunnon kehittämää Movesense-sensoriteknologiaa. Pohjola Terveyden kehittämä mobiilisovellus puolestaan kerää dataa, jota kipsiin, lastaan tai kantositeeseen kiinnitetty sensori lähettää.

Sovellus auttaa varmistamaan, ettei potilas rehki liikaa. Jos harjoitteessa on esimerkiksi kädennostoja kymmenen kappaletta, sovellus alkaa toppuutella, kun käsi nousee yli määritellyn määrän.

Joillakin potilailla juuri ylirasitus voi olla haasteena, kun kuntoutusohjelman lisäksi leikattua kättä tai jalkaa rasittaa arkeen kuuluva liikkuminen.

– Tervehtyminenhän hidastuu, jos potilas rasittuu liikaa, Veijola sanoo.

Harjoitteen jälkeen sovellus kysyy potilaalta, tunsiko hän kipua. Kivun tunnetta monitoroimalla tiedetään, onko kuntoutussuunnitelma oikeanlainen vai vaatiiko se kenties muutoksia.

Älykipsi paketoi keräämäänsä dataa potilaan kuntoutumisesta, jotta potilas ja fysioterapeutti voivat seurantakäynneillä tai puhelimessa käydä läpi kuntoutumisen edistymistä.

Älykipsiä pilotoidaan Helsingin Pohjola Sairaalassa ensi vuonna. Pilottiin osallistuu 100-150 tapaturmasta kuntoutuvaa potilasta.