Itävaltalainen Tec-Innovation on kehittänyt älykengän, joka pystyy havaitsemaan esteitä ja varoittamaan niistä käyttäjäänsä. Keksinnön on tarkoitus parantaa sokeiden ja näkövammaisten liikkuvuutta.

Kengän kärkeen on kiinnitetty ultraääniantureilla varustettu laite, joka havaitsee esteet jopa neljän metrin etäisyydeltä ja varoittaa niistä äänellä ja värähtelyllä. Järjestelmään kuuluu myös mobiilisovellus.

Innomake-niminen kenkä on jo julkistettu. Tec-Innovation aikoo kuitenkin kehittää älykenkää eteenpäin integroimalla kenkään kameran ja tehokkaan prosessorin, joka mahdollistaa tekoälyn käytön.

Tekoälyllä ja kameralla varustettu kenkä pystyisi määrittelemään edessä olevan esteen tyypin, sijainnin ja parhaan tavan kiertää este.

– Ei pelkkä varoitus esteestä, vaan myös tieto siitä, mikä este edessä on. On hyvin eri asia, onko kyseessä seinä, auto vai tikkaat, sanoo Markus Raffer, yksi Tec-Innovationin perustajista ja itsekin näkövammainen.

Projektia varten Graz University of Technology on luonut useita syväoppimisen algoritmeja, jotka tunnistavat kameran keräämiä kuvia ja määrittävät, mitä reittiä on turvallista kävellä. Algoritmi on jo patentoitu.

Jatkosuunnitelmana on kerätä kengänkäyttäjiltä dataa, jotta voitaisiin kehittää yleinen navigointikartta myös muille näkövammaisille.