Maanantaina Ylen A-studiossa keskusteltiin tulevista aluevaaleista kahden eri puolueen edustajan johdolla. Keskustan Markus Lohi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, sai edustaa hallituspuoletta ja PS:n farmaseuttiedustaja Minna Reijonen oppositiota.

Kiinnostavaa oli edustajien väittely lähipalveluista. Lohi näyttää pitävän itsestään selvänä, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus siitä huolimatta, että keskittäminen ja siten kustannusten hillintä on yksi sote-uudistuksen keskeisimpiä tavoitteita. Reijonen epäili, että kuntien määrä vähenee, jolloin keskustan vaalilupaus olisi helpompi pitää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) jo kesällä 2020 esittelemässä ja eduskunnan sittemmin hyväksymässä sote-uudistuksessa perus- ja erityistason palvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuu on kuntien sijaan yhdellä maakuntajärjestäjällä. On arvoitus, miten siihen ja ajatukseen hyvinvointikeskuksista, jotka toimivat sateenvarjon tavoin moniammatillisen sosiaali- ja terveysosaamisen kokoajana yhden katon alle, sopii keskustan ajama pilkkominen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) heitti taannoin tiedotustilaisuudessa pallon pienistä terveysasemista päättämisestä alueille, eli käytännössä tammikuun vaaleissa valittaville ja maaliskuussa aloittaville päättäjille.

Myös SDP:n aluevaaliteemoissa korostuu terveydenhuolto, itse asiassa se on koko kampanjan kärkiteema. Demarit haluavat hallitusohjelmassakin olevan hoitotakuun ja terveysalan ammattilaisten palkat ja työolot kuntoon.

Ehdokkaiden soisi laskeutuvan alas sote-tornista.

Kokoomus puolestaan liputtaa yksityisen ja julkisen yhteistyön puolesta esimerkiksi palvelusetelien käyttöä laajentamalla. Perussuomalaiset korostavat aluevaaleissakin sisäisen turvallisuuden näkökulmaa.

Ehdokkaita ilmoittautuu varmasti vielä joulukuun 14. päivään saakka. Silloin sulkeutuu ehdokashakemusten jättäminen. Vaalien äänestysprosentin on arvioitu jäävän noin neljäänkymmeneen, vaikka päätöksiä tehdään kaikkia meitä koskevista tärkeistä asioista, kuten sote-palveluiden saatavuudesta ja palveluverkostosta.

Tätä silmällä pitäen ehdokkaiden soisi laskeutuvan alas sote-tornista ja keskittyvän konkretiaan. Suurin ja vielä epäselvin kysymys on raha. Ken ehdokkaista tämän osaa selkeästi sanallistaa äänestäjiä kiinnostavaksi teemaksi, on melko varma läpimenijä.