Koronarokotteiden ruiskuille on ollut menneen vuoden aikana kova kysyntä ympäri maailman. Erityisen haluttuja ovat olleet yhden millilitran ruiskut, sillä ne soveltuvat parhaiten rokoteannosten antamiseen.

Rokotevälineitä Suomessa toimittavan Tuomi Logistiikan toimitusjohtaja Vesa Haapamäki kuitenkin kertoo, että tilanne ainakin heidän osaltaan on tällä hetkellä hyvä.

”Meidän tilanteemme koronarokotuksessa tarvittavien ruiskujen ja neulojen osalta on tällä hetkellä hyvä, sillä lähdimme kasvattamaan merkittävästi varastotasoja näiden tuotteiden osalta jo vuoden 2020 loppupuolelta lähtien.”

Samoilla linjoilla on myös suomalaiseen julkiseen terveydenhoitoon rokotetarvikkeita tuottavan OneMedin toimitusjohtaja Markus Henriksson. Hän kertoo, että Suomessa käytetään paljon kahden millimetrin ruiskuja. Niitä on mennyt tasaiseen tahtiin lukuun ottamatta muutamaa kevään kuukautta, jolloin kysyntä on oli suurempaa.

”Siihen samaan tahtiin on suurin piirtein varauduttu. Tällä hetkellä niitä on varastossa, ja syyskuussa tulee lisää”, Henriksson kertoo.

Henrikssonin mukaan Suomessa yhden millilitran ruiskuissa volyymi on siis pienempi, mutta niitäkin löytyy heidän varastoistaan.

Myöhästymisiin osattiin varautua

Yksi rokoteannos on 0,3 millilitraa ja tarkalla mittaamisella mahdollistetaan se, että rokotetta ei jouduta heittämään pois.

Vuodenvaihteen 2020–2021 tienoilla tilausten toimituksissa oli Haapamäen mukaan muutamien viikkojen myöhästymisiä. Tilanteeseen oli kuitenkin osattu silloinkin varautua.

”Meillä oli kuitenkin sen verran varastopuskuria, ettei myöhästymiset ehtineet näkyä rokotuksissa”, kertoo Haapamäki.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin Japanissa on ollut kuluneen vuoden aikana ongelmia ruiskujen tuotannon kanssa. The Wall Street Journalin mukaan myös osassa Yhdysvaltojen osavaltioista koettiin keväällä ongelmia ruiskujen saatavuudessa.

Kysyntää riittää

Rokotusten edetessä maailmassa myös ruiskujen ja muiden tarvikkeiden kysyntä on luonnollisesti kasvanut, ja se on välillä näkynyt saatavuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan maailmassa tarvitaan yhteensä noin 8–10 miljardia rokoteruiskua taistelussa koronaa vastaan, kertoo Medical Xpress.

”Tarviketoimittajilta tulleen tiedon mukaan maailmanlaajuinen kysyntä on kovaa ja se vaikuttaa saatavuuteen”, Tuomi Logistiikan Haapamäki kommentoi.

Henriksson kertoo, että heidän ruiskunsa tuotetaan Aasiassa ja toimitusajat ovat siten jo valmiiksi pitkiä. Työssä vaaditaan paljon ennakointia, sillä lyhyellä varoitusajalla on hankalaa tehdä suunnitelmiin muutoksia.

”Asiakkaiden kanssa olemme käyneet dialogia, ja ennakoitavuus on olennaista. Tilaukset tehdään aikaisin ja vaihdetaan tilannetietoa saatavuudesta ja menekistä”, Henriksson kommentoi.

Haapamäen mukaan Tampereella toimivan yrityksen toiminta-alueella toimitus sujuu tällä hetkellä hyvin.

”Alueellamme neulojen ja ruiskujen saatavuus ei rajoita rokotustahtia.”

Lue myös: