Alkoholimaksakirroosin ja alkoholihepatiitin ilmaantuvuus lisääntyi jyrkästi sekä miehillä että naisilla vuosien 2001–2012 aikana. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan nämä alkoholimaksasairauden vaikeimmat muodot myös kasvattavat niihin sairastuneiden kuolemanriskiä selvästi muuhun väestöön verrattuna.

Gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Sahlman selvitti väitöstään varten alkoholimaksasairauden ilmaantuvuutta ja ennustetta sekä siihen liittyvää syöpäriskiä vuosina 1996–2012 sairaalahoidossa olleiden potilaiden muodostamassa kohortissa.

– Tutkittuna ajanjaksona alkoholinkulutus Suomessa lisääntyi, ja se oli huipussaan vuosikymmenen taitteessa, Sahlman toteaa tiedotteessa.

Sahlmanin väitöstutkimuksessahavaittiin, että alkoholimaksakirroosin ilmaantuvuus lisääntyi vuosina 2001–2012 miehillä 66 prosenttia ja naisilla 75 prosenttia. Alkoholihepatiitin ilmaantuvuus lisääntyi miehillä 75 prosenttia ja naisilla 108 prosenttia.

Vaikean alkoholimaksasairauden ennuste osoittautui väitöstutkimuksessa huonoksi.

Viiden vuoden kuluttua diagnoosista alkoholimaksakirroosia sairastavista miehistä oli elossa 28 ja naisista 39 prosenttia. Alkoholihepatiittiin sairastuneista oli viiden vuoden kuluttua elossa noin 46 prosenttia. Sukupuolten välillä ei ollut mainittavaa eroa.

Alkoholimaksakirroosia tai alkoholihepatiittia sairastavien kuolemanriski syöpiin oli lähes seitsenkertainen muuhun väestöön verrattuna. Kuolemanriski ruoansulatuselinten sairauksiin oli noin 28-kertainen, hengityselinten sairauksiin lähes kahdeksankertainen ja verenkiertoelinten sairauksiin yli kuusinkertainen.

Tapaturmaisen ja väkivaltaisen kuoleman riski oli noin yksitoistakertainen muuhun väestöön verrattuna.

Vaikea alkoholimaksasairaus lisäsi potilaan syöpään sairastumisen riskin 2,86-kertaiseksi taustaväestöön verrattuna. Maksasyövän riski näillä henkilöillä oli yli 59-kertainen taustaväestöön verrattuna.

Myös haimasyövän, nielusyövän, suusyövän, kielisyövän, ruokatorvisyövän, kurkunpään syövän, keuhkosyövän, mahasyövän, munuaissyövän, paksusuolen syövän, kohdunkaulan syövän ja ei-melanooma-tyyppisen ihosyövän riski oli suurentunut.

Väitöksessä osoitettiin lisäksi, että keskivartalolihavuus lisäsi alkoholista johtuvaa maksasairauden riskiä. Humalahakuinen juominen oli vakavan maksasairauden erillinen riskitekijä.

Sahlmanin väitöskirja tarkastetaan 4. lokakuuta Helsingin yliopistossa.