Moskovassa sairastuneiden määrä on pudonnut erityisen nopeasti. Nyt uusia tautitapauksia yli 10 miljoonan asukkaan metropolissa on päivittäin alle 3 000 kappaletta, eli vain kolmasosa verrattuna joulukuun huippulukuihin.

Tautitilanteen helpottumisesta Moskovassa kertoo myös se, että noin puolet koronapotilaiden hoitoon tarkoitetuista vuodepaikoista on nyt tyhjillään. Edellisen kerran tilanne oli näin hyvä viime kesänä.

Nopeasti alentuvat tartuntaluvut viestivät kenties siitä, että laumasuojan ja hiljattain käynnistyneiden massarokotusten yhteisvaikutus alkaa purra tehokkaasti sairastuneiden määrään.

Esimerkiksi Pietarissa tautiin on sairastunut virallisten tilastojen mukaan yli viisi prosenttia väestöstä. Todellinen luku saattaa kuitenkin olla paljon korkeampi, ja tällöin laumasuojavaikutus alkaa tuntua.

Väestön massarokotukset ovat jo käynnistyneet, mutta rokotettujen määrä on toistaiseksi melko vähäinen. Esimerkiksi Moskovassa noin kaksi prosenttia väestöstä, ja Pietarissa vielä alhaisempi.

Venäjä lienee kuitenkin tällä hetkellä Euroopan unionia edellä massarokotusvalmiudessa. Sen sijaan venäläisten asenteet koronarokotusta kohtaan ovat keskimäärin kielteisemmät kuin Länsi-Euroopassa. Jopa puolet kansalaisista on ilmoittanut kieltäytyvänsä rokotteesta.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti tällä viikolla purkavansa suuren osan käytössä olevista koronarajoituksista. Esimerkiksi työpaikoilla on noudatettu henkilöstön 30 prosentin etätyövelvoitetta, mutta nyt palataan normaaliin työjärjestykseen.

Baarien, ravintoloiden ja yökerhojen ympärivuorokautinen toiminta sallitaan jälleen. Viime viikolla palautettiin myös museoiden, kirjastojen, teattereiden ja konserttisalien toiminta lähes normaaliksi.

Todennäköisesti rajoitusten purku laajenee Moskovasta myös muualle maahan.

Venäjä on myös käynnistämässä ulkomaanyhteyksiä. Maan hallitus julkaisi viime maanantaina määräyksen, jonka mukaan lentomatkustajia koskevat matkustusrajoitukset poistetaan eräiden maiden, muun muassa Suomen osalta. Toistaiseksi on epäselvää minkälaisen statuksen omaavia matkustajia uusi määräys tulee alkuvaiheessa koskemaan.