Suomalais-singaporelainen terveysteknologia startup on sijoittunut kolmanneksi maailman suurimmassa online hackathon -tapahtumassa, jossa haettiin keinoja koronaviruksen taltuttamiseksi.
Suomalaisnelikko yhdisti reaaliaikaisen biometrisen datan ja käyttäjien itseraportoimat oireet. Niiden perusteella heidän rakentamansa hyvinvointiohjelmiston algoritmit voidaan kouluttaa tunnistamaan potentiaalinen virukselle altistuminen hyvissä ajoin ennen varsinaisten oireiden ilmaantumista.
Vastaaviin muihin ratkaisuihin verrattuna yrityksen teknologian etuna on, että se ei vaadi kalliita puettavia laitteita tai erityistä mittalaitteistoa. Analyysiin vaadittavat biometriset signaalit, kuten leposyke, sykevälivaihtelu ja hengitystiheys saadaan mitattua käyttäjän sormenpäästä älypuhelimen kameraa hyödyntäen.
Palkitun sovelluksen ideana on etäännyttää sosiaalisesti niitä, jotka biometrisen datan perusteella saattavat olla tartunnan saaneita. Varhaisen tunnistamisen perusteella sovellus voi ohjata käyttäjää jäämään kotiin tarkkailemaan vointiaan ja odottamaan mahdollisten oireiden ilmaantumista.
Tällä lähestymistavalla valtioiden ei ehkä tarvitsi siirtyä äärimmäisiin eristystoimenpiteisiin, vaan yhteiskunta voi jatkaa toimintaansa.
– COVID-19 ei todennäköisesti tule olemaan viimeinen infektio, joka aiheuttaa isoja taloustappioita. Esimerkiksi kausi-influenssat rasittavat yhteiskuntaa vuosi toisensa perään, sanoo Healthzillan toimitusjohtaja Laura Ranin tiedotteessa.
Suomalaistiimin tavoitteena onkin tutkia, voisiko reaaliaikaiseen biometriseen dataan perustuvaa teknologiaa hyödyntää myös muiden virusperäisten infektioiden aikaisessa tunnistamisessa.
The Global Hack hackathonin tuomaristo arvosti erityisesti suomalaistiimin ratkaisun antamia mahdollisuuksia niillekin, joilla ei ole varaa kalliisiin äly- ja mittalaitteisiin.
– Olemme todella otettuja palkinnosta. Meille Hackathon tuo palkintorahan lisäksi arvokkaita kontakteja ja näkyvyyttä, jota tarvitsemme partnereita hakiessamme, Ranin sanoo.
Healthzillan tiimi hakee parhaillaan kumppania terveydenhuoltosektorilta sekä yritys- ja tutkimusmaailmasta.
Pääsiäisviikonloppu kokosi yli 11 000 osallistujaa lähes sadasta eri maasta ideoimaan ja toteuttamaan ratkaisuja COVID-19 luomiin haasteisiin maailman suurimmassa online hackathonissa The Global Hackissa.
OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.