Alankomaiden terveysneuvosto haluaa ottaa maan omaan kansalliseen rokotusohjelmaan myös poikien HPV-rokotukset. Niin tytöt kuin pojat ovat saamassa rokotteen muun muassa kohdunkaulan syövää aiheuttavaa virusta vastaan noin yhdeksän vuoden iässä, kertoo Alankomaiden julkisen palvelun mediayhtiö Nos.

Alankomaat on rokottanut tähän saakka tytöt 13-vuotiaina. Terveysneuvoston mukaan parhaan suojan rokote antaa kuitenkin silloin, kun se annetaan lähellä 9-vuoden ikää. Ikärajan laskua puoltaa se, että rokotteen on huomattu pitävän tehonsa hyvin.

HPV tarttuu sukupuoliteitse, minkä vuoksi myös poikien rokottaminen on tärkeää. HPV-infektio on yleisimpiä sukupuolitauteja niin Alankomaissa kuin muissa maissa.

Alankomaissa HPV-rokotekattavuus on viime vuosina laskenut selvästi.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset alkoivat maassa vuonna 2010, jolloin 12- ja 13-vuotiaista tytöistä 56,5 prosenttia sai rokotteen. Kattavuus ehti nousta noin 61 prosenttiin huippuvuosina 2013 ja 2014, mutta sen jälkeen pudotus on ollut jyrkkää. Vuonna 2016 rokotekattavuus oli vain 45,5 prosenttia.

Alankomaissa pyritäänkin nostamaan rokotekattavuutta toisella rokotusohjelmalla. Terveysneuvosto on esittänyt erillistä ohjelmaa alle 26-vuotiaille rokottamattomille henkilöille.

Alankomaissa kohdunkaulansyöpään sairastuu noin 800 ja siihen kuolee noin 200 naista vuosittain. Terveysneuvosto muistuttaa, että korkea rokotuskattavuus hyödyttää myös heitä, jotka eivät syystä tai toisesta pysty ottamaan rokotetta.

HPV voi aiheuttaa tai myötävaikuttaa usean syöpätyypin syntyyn.