Turun yliopiston siitepölytiedotus kerää tänä kesänä yleisön havaintoja vieraskasvilaji marunatuoksukista Etelä-Suomessa.

Kasvia ei tule tutkijoiden mukaan hävittää, sillä tutkimuksella halutaan selvittää, ehtiikö laji tuottaa Suomessa kypsiä siemeniä.

Marunatuoksukki (Ambrosia artemisiifolia) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva vahvasti allergisoiva kasvi. Se on pujon sukulainen ja muistuttaakin sitä paljon ulkonäöltään.

Helpoiten marunatuoksukki on tunnistettavissa heinä–lokakuussa.

– Yksivuotinen marunatuoksukki ei nykytiedon mukaan ehdi lisääntyä Suomen kesän aikana. Ilmastonmuutoksen myötä tilanne voi kuitenkin olla muuttumassa. Marunatuoksukin esiintymistä Suomessa tuleekin tarkkailla. Jos kasvi alkaa meillä lisääntyä, torjuntatoimet on aloitettava, toteaa projektitutkija Maria Louna-Korteniemi Turun yliopistosta.

Marunatuoksukin siitepölyä kantautui Suomeen runsaasti kaukokulkeumana Euroopasta syyskuussa 2018, ja useat pujoallergikot saivat siitä allergiaoireita.

Suomen lähialueista kasvi on jo vakiintunut muun muassa Etelä-Ruotsiin.

– Suomessa marunatuoksukin siemeniä joutuu luontoon erityisesti linnuille tarkoitettujen siemenseosten joukossa, mutta myös esimerkiksi puutarhakasvien siementen mukana. Kasvin löytääkin useimmiten lintujen ruokintapaikan läheisyydestä tai puutarhasta rikkaruohona. Muita tyypillisiä kasvupaikkoja ovat joutomaat ja kaatopaikat, erityisesti puutarhajätteen kaatopaikat, Louna-Korteniemi kertoo.

Havaintojen osoite. Ilmianna tällaisen kasvin olinpaikka Turun yliopiston siitepölytiedotukseen. Juha Jantunen

Havainnot marunatuoksukista voi ilmoittaa Turun yliopiston siitepölytiedotukseen, joka seuraa esiintymien kehitystä. Osoite on siitepolytiedotus@utu.fi.

Ilmoituksessa tulee kertoa löytöpaikka (esimerkiksi katuosoite ja sanalliset tiedot tai GPS-koordinaatit), kasvien lukumäärä ja löytäjän yhteystiedot lisätietojen kysymiseksi.

Lajinmäärityksen varmistamiseksi ilmoitukseen on hyvä liittää mukaan kuva, mikäli se vain on mahdollista.

Lue myös:

Lasten ruokavalioihin tuli ryhtiä Porvoossa – Ennen allergiatodistuksia kirjoitti jopa vyöhyketerapeutti, ilman diagnoosia (Mediuutiset 22.3.2019)

Työkalu lääkärille – Nyt tiedetään keillä maitoallergiaa sairastavista lapsista uskaltaa aloittaa siedätyshoidon (Mediuutiset 19.3.2019)

Koivuallergiarokotetta kehittävä Desentum sai 1,9 miljoonan euron EU-rahoituksen (29.10.2018)