Tuntuuko nukahtaminen kestävän?

Jos illalla pyörit sängyssä eikä uni tule väsymyksestä huolimatta, olet saattanut ohittaa uniportin eli oman ihanteellisen nukahtamisajankohtasi.

– Unentarve on ihmisillä hieman erilainen, mutta suurin osa pärjää hyvin noin 7–8 tunnin yöunilla. Nukahtamisen oikea-aikaisuus vaihtelee yksilöllisesti, joten uniportti, eli alttius nukahtaa helposti, on ihmisillä eri aikaan eikä yhtä oikeaa nukkumaanmenoaikaa ole, Mehiläisen koulutettu uniohjaaja, psykiatrian erikoissairaanhoitaja Ullamaija Keskinen kertoo tiedotteessa.

Keskisellä on muutamia vinkkejä siihen, miten saada unenpäästä paremmin kiinni. Ensinnäkin on hyvä opetella tunnistamaan oma uniportti.

– Usein saattaa olla niin, että uniongelmista kärsivä ihminen on kadottanut tiedon siitä, mikä on itselleen sopivin uniporttiaika. Tällöin kannattaa miettiä, milloin ennen menikään nukkumaan, kun ei vielä ollut uniongelmia.

Uneen on hyvä tarttua kiinni heti, kun tuntee itsensä uneliaaksi. Uneliaisuus kertoo siitä, että oma uniportti on auki ja on riittävän rentoutunut nukahtaakseen. Kun oma uniportti sulkeutuu, tulee taas virkeämpi olo ja nukahtaminen voi viivästyä.

Jatkuvasti väsyneenä voi olla hankala erottaa uneliasta oloa väsymyksestä. Väsyneenäkin voi keho olla jännittynyt ja mieli levoton, jolloin ei pysty rauhoittumaan ja nukahtaminen vaikeutuu.

Nukahtamista ei kannata yrittää väkisin. Jos uni ei tule 15–20 minuutin aikana valojen sammuttamisen jälkeen, on parempi nousta ylös. Itseään ei pidä pakottaa pyörimään sängyssä.

Sänkyyn ei myöskään kannata mennä varmuuden vuoksi liian aikaisin, sillä unen odottelu sängyssä voi stressata pikemminkin kuin rentouttaa.

Rentoutumiselle ja rauhoittumiselle on hyvä varata aikaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Noin 1,5–2 tuntia on sopiva aika varata päivän vireystilan laskemiselle. Jos on päivän ajan menossa koko ajan tai puuhastelee aktiivisesti kaikkea nukkumaanmenoon saakka, voi olla melko vaikeaa tunnistaa hetkeä, jolloin unettaa luonnollisesti.

Jos on erityisen vaikeaa rauhoittua, voi kokeilla tehdä vaikkapa erityisiä rentoutusharjoituksia.

Sekä säännöllinen nukkumaanmenoaika että säännöllinen heräämisajankohta tukevat säännöllistä vuorokausirytmiä. Siten ne auttavat myös ihanteellisen nukkumaanmenoajan löytymistä. Ihmisellä on luonnollinen ja fysiologinen tarve nukkua yöllä, mikä häiriintyy helposti silloin, kun on paljon poikkeavia työaikoja, vuorotyötä ja uni-valverytmistä poiketaan jatkuvasti.

– Jos perusta on kunnossa, eli päivällä on riittävän vireä, ei ole erityisiä huolia tai muita valvottavia tekijöitä, muutamat poikkeukset eivät sekoita unirytmiä ja hankaloita nukahtamista. Pari huonosti nukuttua yötä kestää ihan hyvin, ja huonosti nukutut yöt normaalisti korvaantuvat seuraavien hyvien yöunien aikana. Kannattaa kuitenkin palata omaan unirytmiin mahdollisimman pian poikkeuksien jälkeen.