Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukes varoittelee epämääräisistä käsideseistä.

Viraston mukaan koronakriisin ja kovan kysynnän vuoksi tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja kaupata ihmiset, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

– Meille on tullut vastaan esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä, kertoo ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista tiedotteessa.

– Valmisteiden myyntipäällyksissä on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä: tuotteen luvataan tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa tuotteen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, Haapasola jatkaa.

Tukes kertoo useista tapauksista, joissa esimerkiksi Facebook-ryhmissä on kaupattu epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä.

Näissä käsidesit ovat sisältäneet aineita, joita ei ole tarkoitettu iholle. Desinfiointiaineita taas on mainostettu koronaviruksen tappamiseen.

Viraston mukaan käsidesiä tai desinfiointiainetta ostaessa kannattaa tarkistaa, että pakkaus kertoo valmisteen nimen ja valmisteen sisältämien biosidisten aineiden sekä luokituksen vaaralliseksi kemikaaliksi aiheuttaneiden aineiden nimet.

Lisäksi paketeissa pitäisi olla varoitusmerkinnät eli varoitusmerkki, huomiosana sekä vaara- ja turvalausekkeet. Tämän päälle tarvitaan sisällön määrä, käyttötarkoitus ja käyttöohjeet sekä kemikaalin toimittajan nimi ja yhteystiedot.

Tukesin mukaan Euroopan komissio kerää nyt tietoja jäsenmaista desinfiointiaineiden tuoteväärennöksistä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, että hyvään käsihygieniaan ei välttämättä tarvitse käsidesiä.

– Kun vesipiste on lähellä, huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää ja on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta, sanoo Haapasola.

Tukesin mukaan kannattaakin harkita tarkasti, ovatko käsidesit ja desinfiointiaineet arjessa tarpeellisia vai selviäisikö saippualla.