Katukuvassa joka toisella vastaantulijalla tuntuu löytyvän ranteesta sykemittari taikka älykello. Yliopiston ruokalassa oman lounasannoksen kalorimäärän ja ravintosisällön saa laskettua helposti linjaston sensorien ja kännykkäsovelluksen avulla. ­Hyvinvointikauppoja löytyy kaikkialta ja hyvinvointihoitoja tarjotaan mitä erilaisimmissa muodoissa. Terveellisyys on trendikästä ja terveyteen panostetaan.

Tuottaako itsensä jatkuva mittaaminen kuitenkaan ­terveyshyötyä?

Kukapa ei haluaisi olla terve. Terveysintoilijoiden onneksi terveysteknologiaa löytyy nykyään joka lähtöön, ja kaupoissa myydään purkkikaupalla erilaisia lisäravinteita. On sykemittaria, rannetietokonetta ja unenseurantasovelluksia. Vitamiinipillereitä, hivenainelisiä ja superfoodeja. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Meillä on jatkuvasti suurempi tarve mitata itseämme. Älykellon avulla selviää niin vireystila, stressitaso kuin päivän aktiivisuus. Eri tietokantojen ja sovellusten avulla jokainen saa käden käänteessä selville syötyjen kalorien tai ravinteiden määrän. Itsestään ei ole koskaan ollut näin helppoa saada terveysinformaatiota.

Tuottaako itsensä jatkuva mittaaminen kuitenkaan terveyshyötyä? Parantaako rannetietokone oikeasti elämänlaatua vai lisääkö se vain uuden stressin aiheen?

Mitä tavallinen ihminen hyötyy monista lisäravinteista, kun ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla vain D-vitamiinia on hyvä popsia purkista? Miksi siis tavoittelemme terveyttä niin fanaattisesti?

Ehkä nykymaailma on niin hektinen, että terveystottumukset ovat ainoa asia, jota onnistumme enää kontrolloimaan ja pitämään omissa käsissämme? Vai onkohan ihminen vaan niin vieraantunut itsestään, että hän tarvitsee jo teknologian apua hyvinvointinsa tulkitsemiseen? Mene ja tiedä.

Joka tapauksessa terveyden tavoittelusta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Uusin teknologia ja jatkuva informaatiotulva eivät tee autuaaksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin suhteen tarkoituksenmukaisempaa on reflektoida älykellon sijasta itseään ja omia tuntemuksiaan. Terveysteknologia voi olla hauska lisä arkeen, mutta sen orjaksi ei kannata alistua. Eikö olisi nimittäin mukavampaa syödä, liikkua ja harrastaa omaa kehoa kuunnellen kuin älylaitteita tuijottaen?

Tatu Han

Kirjoittaja on neljännen vuosikurssin lääketieteen opiskelija ja Vastalääke ry:n hallituksen jäsen.